Ваканцията свърши, заседнахме пред компютрите и дебелите учебници... Още в първите седмици си припомняме напрежението в раменете и врата. Този дискомфорт може да се отрази и на зрението ни, тъй като мускулите, контролиращи очите са свързани с тези на врата. Освен това е възможно да имитира болка в ушите и дори да стигне до китките и пръстите ви.

За да минимизирате схващанията във врата, спазвайте няколко прости правила:

1. Огледайте работното си място. Ако е възможно преместете екрана на компютъра или книгата, така че главата ви да е балансирана без усилие над раменете. Избягвайте да я изнасяте напред пред тялото. Погледнати острани ушите и раменете ви трябва да са в една вертикална линия.

2. Избягвайте носенето на тежки чанти върху едно рамо. Или разпределяйте големите тежести в раница на двете рамена, или носете чантата си в ръка.

3. По време на готвене, миене на чинии и други домашни задължения, винаги заставайте максимално приближени до повърхността, върху която работите. Под шкафа или мивката трябва да има достатъчно място за да влязат стъпалата  ви. Това намалява напрежението при раменете.

4. Ходете на масаж или сами разстривайте врата си, трапецовидните мускули и гръдните мускули, за да избегнете схващания и скъсявания на тъканите. Избягвайте упражнения, които натоварват врата и трапецовидните мускули.

5. Забравете носенето на високи обувки при продължително ходене, тъй като те променят центъра на тежестта и по този начин излишно напрягате врата и раменете. Носете красиви високи обувки за специални случаи, а за разходки - удобни ниски обувки.

6. Ежедневно правете следните лесни упражнения:

АКТИВНО ПРОТЯГАНЕ
Снимка: Галина Толкингтън

Протягането помага да се освободите от натрупаната умора в шията, лактите, китките и дланите. Започнете, като се изправите и издължите врата. Протегнете ръцете встрани и обърнете дланите нагоре, като палците трябва да сочат назад.

Протягане 1:
Снимка: Галина Толкингтън
От тази позиция, наведете главата така че едното ухо максимално да се приближи към рамото. Задръжте в продължение на 3 дълбоки вдишвания. Повторете на другата страна. Правете разтягането, докато изчезне опъването във врата и в ръцете ви.

Протягане 2:

Снимка: Галина Толкингтън

От същата начална позиция, вдигнете дланите, така че пръстите да сочат нагоре. Наведете главата, така че едното ухо да се приближи към рамото. Задръжте в продължение на 3 дълбоки вдишвания. Повторете на другата страна. Правете разтягането докато изчезне опъването във врата, предмишниците и дланите ви.

ДИАГОНАЛИ

Снимка: Галина Толкингтън
Снимка: Галина Толкингтън

Разтягането на мускулите на врата под този конкретен ъгъл се грижи и за раменете, тъй като тяхното здраве е свързано с позицията на плешките. За да изпълните движението, поставете дясната ръка зад гърба с дланта навън. Завъртете главата наляво и използвайте лявата ръка за да придърпате брадичката към мишницата. Задържте 30 секунди и дишайте равномерно през цялото време. Повторете на другата страна.  Може да добавите още няколко серии, ако една не намали напрежението.

Тези движения са подходящи както за работното място, така и за почивка у дома. Правете ги и в колата си, докато седите в задръстване или в скучна чакалня. Раменете и шията ви ще празнуват.

Със съдействието на www.artofrealfood.com