Увеличаването на силата ви може да подпомогне свалянето на килограми и едновременно с това да ви помогне да изградите стегнати мускули. Научните изследвания недвусмислено доказват, че физическата сила е превентивна мярка срещу остеопорозата, сърдечни заболявания, намалява стреса, както и костните фрактури, гарантира гъвкавост, лекува диабет и помага срещу депресия.

Ако се занимавате активно с фитнес, вероятно сте наясно, че изграждането на силно тяло може да бъде постигнато по много начини. Ако обаче не сте и все пак жадувате ефект "уау"- значи тази статия е тъкмо за вас.

Повторения

Когато търсите съвети за увеличаване на силата си, ето един - фокусирайте се върху повторенията, отколкото върху това колко тежки гирички да ползвате. Повторенията изграждат дълги мускули и колкото повече можете да направите, толкова по-силни сте. Хората, които се занимават с бодибилдинг всъщност правят тъкмо обратното - по-малко повторения с повече тежести. По принцип се препоръчва между 12 и 18 повторения на упражнение. Последното трябва да ви се струва физически невъзможно, а не лесно, затова - правете колкото е необходимо, докато не стигнете до тази точка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Започнете бавно

Може да се наложи да започнете с тежести от 1,5 или 2 кг., което е нормално. Ако ви се струва твърде лесно до 20-тото повторение, значи не вдигате достатъчно тежест, затова - увеличете килограмите - целта е да започне да боли на 10-12 повторение. След това - не бързайте. Можете да увеличавате тежестта с времето, затова не насилвайте мускулите си - важно е да можете да правите поне 12 повторения.

Тренирайте без уреди

Един чудесен начин да увеличите силата си, е да пропуснете тежестите и уредите, а вместо тях - да използвате тежестта на собственото си тяло. Как? Спринт, подскоци, клекове, лицеви опори и т.н. Те ще повишат издръжливостта и сърдечната ви сила.

Пробвайте скок-клек комбинацията

Това упражнение е страхотно за сила, защото развива гръбначния стълб и горната част на тялото - когато скачате, и държи кръста ви стабилен, когато клякате.

 

Протеини и пак протеини

Високопротеиновата диета е много важна в случаите, в които се стремите към повече сила на тялото. Трябва да намалите приема на мазнини, нишесте и въглехидратите, но без да ги изключвате напълно. Тялото ви се нуждае и от тях. Протеините от своя страна не просто възстановяват мускулите, но и ги хранят - буквално. Това означава, че печелим повече сила от протеини, отколкото от въглехидрати или мазнини, а метаболизмът се принуждава да изгаря повече калории. Правилно хранените мускули се възстановяват по-добре, по-силни са и изглеждат по-добре. Не е необходимо да преминавате и на диетата на Аткинс - фокусирайте се върху протеините, които има във всяко ястие, но не забравяйте зеленчуците!

Почивайте си

Много е важно да си почивате достатъчно, особено ако сте на програма за повече сила. Мускулите ви трябва да се възстановят, за да могат да се надграждат и да растат. Добра идея е да тренирате силата си 4-5 пъти седмично, а в останалите дни да правите кардио - за да сте активни, да изгорите още малко калории и да издялате тези дълги и стегнати мускули, към които се стремите. Не спирайте с ежедневните си задачи вкъщи - прането, готвенето, миенето на чинии, танците, дори пазаруването или разходката, са все важни за тялото ви дейности. По този начин мускулите ви са стимулирани, но без да има опасност онези, върху които се фокусирате по време на тренировка, да бъдат пренасилени. Защото тогава има опасност от травми.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Да добиете повече сила не е толкова трудно и дори може да е забавно. Не се сравнявайте с другите! Правите това за себе си и е важно да преценявате напредъка си според самите вас. Ключът е в постоянството!