Здрава костна система е признак на младост. Добре поддържаното тяло е плод на активен и разумен начин на живот. Той включва следните правила:

1. Здравословни навици за хранене, които се изграждат още в детството. Отговорност на родителите да приготвят балансирано меню за всеки ден с богато съдържание на калций и витамин D. 

2. Всекидневни упражнения, утвърдени като "втора природа”, които да снабдяват костите с кръв и кислород при всяко движението на мускулите, прикрепени към тях. 

3. Изключване на вредните навици: тютюнопушене, прекомерно пиене на алкохол, употреба на много лекарства.

Основният химически елемент в костите - калций

Малките деца до 3 години имат нужда от 700 мг калций ежедневно. В една чаша прясно мляко се съдържат около 300 мг. Още калций може да се осигури чрез млечните продукти - сирене и кашкавал. Когато човек има непоносимост към лактоза и не може да пие животинско мляко, съществуват портокалови сокове и соево мляко с добавен калций. Една чаша от тях е равна по съдържание на калций в чашата прясно мляко.

С израстването дневните нужди от калций се увеличават почти двойно. 

Калцият има основна роля в изграждането и растежа на костите и зъбите. Човешкият организъм не може да го синтезира сам, затова трябва да си го доставя чрез храната. При продължителни диети, когато вносът му е ограничен, организмът запазва калциевото нивото в кръвта за сметка на калция в костите. Тогава те стават по-рехави като структура и чупливи, което е признак на болестта остеопороза. Нуждите от калций се запазват през целия живот. Количеството калций, което експертите препоръчват ежедневно след 50 годишна възраст, е 1200 мг.

Храненето у дома изгражда трайните хранителни вкусове.

Научете децата си да ядат свежи плодове вместо захарни десертчета, защото плодовете и зеленчуци помагат за растежа на костите, благодарение на фитоестрогените в много от тях. 

10 сушени смокини съдържат 270 мг калций, а една купичка задушено зеле, броколи, бамя имат между 100- 140 мг калций.

От ядките най-полезни са бадемите, бразилските орехи, шам-фъстъците, слънчогледовите семки. Зеленолистните зеленчуци съдържат и витамин К, който допринася също за здравина на костите. Добре е да се изградят навици за консумация на риба 1-2 пъти седмично, особено по-мазните риби - сьомга, сардина, скумрия, заради витамин D.

Осигурете си витамин D чрез слънчеви бани. 

Един час престой на открито под слънчевите лъчи е достатъчно време, за да се изгради необходимото количество от витамин D. Собствената ни кожа е "лабораторията производител” на витамин D. Той е необходим, за да се абсорбира калция, внесен с храната. Изграденото количество остава като запас в мастните клетки за следващите месеци с по-малко слънчеви дни. При недостиг на витамин D се развиват заболявания на костите като рахит и остеопороза.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Изключително важно условие за поддържане на здрави кости е физическата активност.

Ежедневните упражнения за разтягане на мускулите, повдигане на тежести, практикуване на йога, тай-чи и цигун помагат за добро снабдяване на костната тъкан с кръв и кислород. Костният метаболизъм е в баланс, когато процесите на изграждане не изостават от процесите на костно разграждане. При жените, които умеят да организират ежедневието си и да редуват умственото натоварване с физическа активност, остеопорозата няма шанс. Независимо от възрастта, те са в отлична форма и това може да се забележи при много световно известни личности