В преследване на титлата „идеална домакиня“, някои жени прекарват твърде много време в не толкова полезни, но пък времеемки задължения.

Ако пръстите на ръцете ви се набръчкат от водата, с която сте мили, това е сигурно доказателство, че сте прекалили. А всъщност има  продуктите, които няма нужда да миете, защото така дори ще влошите състоянието им, пише Marie Claire. 

Чугунени съдове

Снимка: Tina Dawson/Unsplash

След като сте използвали чугунен тиган, трябва да се погрижите за него по специален начин. Това не означава старателно измиване и почистване с твърди гъби, кухненска тел и специални препарати. Тези практики дори са противопоказани и водят до увреждане на естествения незалепващ слой, както и до образуване на микродраскотини и ръжда.

Котлон

Снимка: iStock

Подобно на чугунените съдове за готвене, котлонът също не изисква ежедневно почистване. Дори и да използвате постоянно печката, когато готвите, храната няма пряк контакт с нея. Единственото изключение може да бъде ситуация, при която върху котлоните се е образувало сериозно замърсяване от загаряне или друго.  Това правило важи и за фурната.

Пердета

Снимка: istockphoto.com

Някои домакини смятат, че завесите трябва да се перат през няколко седмици, защото върху тях се натрупва прах и други замърсители. Това обаче не е необходимо. Специалисти са на мнение, че локалните петна от пердетата могат да бъдат отстранени без пране. Използват се само препарати и попивателна гъба. Щателното  почистване на домашния текстил трябва да се прави не повече от веднъж годишно или най-много два пъти годишно.

Дървени мебели

Снимка: iStock

Върху дървените мебели се натрупва прах, но заради естеството на повърхността той е по-лесно забележим. Това важи особено ако дървото е тъмно. Ако твърде често използвате спрейове за мебели, може да унищожите защитния слой на дървото, който се нанася от производителя. Това ще доведе до по-бързо замърсяване в бъдеще.

Четка за зъби

Снимка: istockphoto.com

Използваме четка за зъби поне два пъти на ден. Тя е в постоянен контакт с бактерии и микроби. Затова е логично да се предположи, че трябва да се мие редовно и старателно. Но това, оказва се, съвсем не е така.  Специализираните почистващи препарати за четки за зъби всъщност не работят. „Няма достатъчно клинични доказателства в подкрепа на това, че бактериалният растеж върху четките за зъби ще доведе до специфични неблагоприятни ефекти върху оралното здраве или системно заболяване“, пишат от Американската дентална асоциация.

За да запазите четката си за зъби чиста, просто я съхранявайте в изправено положение, в отворен съд, далеч от тоалетната, и я изплаквайте с вода след употреба. На всеки три месеца трябва да я сменяте. 

Сурово месо и риба

Снимка: iStock

Много жени са свикнали да мият месото преди да го приготвят. Измиването с вода обаче не само не убива бактериите (освен ако не използвате вряща вода), но спомага за разпространението на вредни микроорганизми в кухнята чрез пръски и капки. 

Яйца

Снимка: iStock

Салмонелозата е заболяване, което може да бъде причинено и от мръсни яйца. Поради този страх много жени измиват старателно всяко яйце, което купуват от магазина. Миенето на яйцата обаче съкращава периода им на годност. 

Почиствайте яйцата със сапун и вода само преди да ги използвате. И ако все още отчаяно се страхувате от салмонелоза, тогава гответе твърдо сварени яйца – 10-минутната топлинна обработка премахва вредните бактерии.

Гъби

Снимка: istockphoto.com

Гъбите са универсална добавка към много ястия. Но не трябва да ги миете преди готвене. След като гъбите се намокрят, е почти невъзможно да изсъхнат напълно, заради порестата си структура. Ако измиете гъбите, преди да ги приберете в хладилника, те - подобно на яйцата - ще се развалят много по-бързо.

Паста

Снимка: istockphoto.com

Някои жени изплакват дори макароните след тяхното сваряване, защото има мнения, че това помага за премахването на нишестето, което се отделя във врящата вода. Пастата най-често се произвежда от твърда пшеница, което я прави неподходяща за „студен душ“ след готвене. След него тя губи голяма част от своя вкус.

Зелени растения

Снимка: iStock

Измиването на листа от маруля, копър и други зеленолистни зеленчуци може да увеличи риска от развитие на бактерии. Ситно нарязаните зеленчуци се подлагат на специална обработка. Стерилната опаковка предотвратява навлизането на бактерии, а това е достатъчно, за да избегнете миенето на тези продукти в домашни условия.