Неприятната болка в областта на гърдите не винаги сигнализира за проблеми със сърцето. Ежедневно сърцето изпомпва стотици литри кръв, но освен основната му работа, то е ангажирано да компенсира неправилно ни хранене и нездравословния начин на живот.

За какви здравословни проблеми сигнализира болката в гърдите разкрива невролога и хиропрактик Сергей Длин. Ето кои са най-често срещаните заболявания:

Интеркостална невралгия

Снимка: iStock

Интеркосталната невралгия възниква поради възпаление или изместване на междупрешленните нерви. При невралгия е възможна частична загуба на чувствителност в засегнатата област, болката се появява на импулси или се усилва при натоварване, при кашлица или някакво движение. Именно това позволява да се проследи разликата между болката в сърцето и невралгията: когато е засегнато сърцето, болката е постоянна, а при невралгията е непостоянна. Когато ви заболи сърцето, чувството на дискомфорт не в мускулната област, а дълбоко зад него.

Интервертебрална херния

Снимка: iStock

Това заболяване се характеризира с изместване на междупрешленния диск. Колкото по-напреднала е хернията, толкова по-силна е болката и толкова по-подобна е на болката в сърцето. Лошата новина е, че дисковата херния е сериозен проблем и често изисква задълбочено лечение за възстановяване на нормалното състояние на гърба. При възникване на херния страда не само гръдната кост, а рязко се ограничава подвижността на гръбначния стълб, появяват се слабост, световъртеж, главоболие, безсъние и проблеми с кръвоносните съдове.

Остеохондроза

Снимка: iStock

Това означава разрушаване и изтриване на междупрешленните дискове. Нараняванияили неправилно вдигане на големи тежести провокират появата на остеохондроза, която също се нарича болест на хамелеон заради приликата с ангина. При остеохондроза често се появява болка, която е идентична с тази на заболяване на съседни органи. За да разберете какво точно боли, трябва да направите ЯМР и да се подложите на тестове.

Възпаление на меките и нервни окончания в гърба

Снимка: iStock

Постоянната болка в гърдите и гърба може да се разграничи от сърдечен удар чрез измерване на налягането. Докато не се установи конкретен източник на болка, обърнете внимание на общото си състояние. По време на инфаркт кожата бледнее и кръвното налягане спада, което лесно може да се следи чрез опипване на пулса. Дори при най-силната болка пулсът ще остане относително равномерен и кожата ще запази естествения си нюанс, ако състоянието е причинено от възпаление.

Каквато и да е причината за болки в областта на сърцето, важно е да обърнете внимание на симптомите, защото те сигнализират за болест на важен орган във вашия организъм.