България е на прага на грипна епидемия. Особено важно е в такава ситуация да помогнете на организма си да се справи по-лесно с неприятното боледуване.

Някои домашни средства – като лимони, които съдържат много витамин С, и пилешка супа с богат бульон и загряващи п одправки, могат значително да намалят продължителността на престоя ви в леглото. Болките в тялото, втрисането и запушеният нос със сигурност ви карат да се чувствате неприятно.

Ето няколко съвета за по-бързо овладяване на грипа в домашна обстановка:

1. Пилешка супа

Снимка: iStock

Няма научни доказателства, че пилешката супа може да излекува настинка или грип или да ускори възстановяването, но нейните съставки съдържат хранителни вещества, които помагат на имунната система. Супата е течна храна, която осигурява необходимата хидратация на организма и ще ви помогне да се получвставет по-добре. Съществуват и някои доказателства, че хранителните вещества в пилешката супа могат да забавят движението на неутрофилите в тялото ви. Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които помагат предпазване на тялото от инфекции. Когато се движат по-бавно, те остават по-концентрирани на конкретно място, което има най-голяма нужда от тях, а това допринася за оздравяването, сочи Healthline.

2. Джинджифил

Снимка: iStock

Джинджифилът има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Ако прибавяте джинджифил в чая си ще намалите болката в мускулите и ще предотвратите гаденето. Може да го нарежете на шайби, да настържете на ситно ренде или да изстискате сок. Бъдете внимателни, защото джинджифилът е лют. 

3. Мед

Снимка: iStock

Медът има различни антибактериални и антимикробни свойства. Приемането на мед в чай с лимон ще облекчи болката в гърлото. Никога не трябва да давате мед на дете под 12 месеца, тъй като той може да съдържа ботулинови спори, съветва Healthline.

4. Чесън

Чесънът съдържа съединението алицин, което има антимикробни свойства. Добавянето на чесън към храненето ви, ако боледувате, ви намали тежестта на симптомите на настинка. Според някои изследвания той дори може да ви помогне да избегнете разболяването.

5. Ехинацея

Американските индианци отдавна използват билката и корена на растението ехинацея като лекарство. Активните му съставки включват флавоноиди – химикали, които имат много терапевтични ефекти върху организма. Ехинацеята помага за предотвратяване на настинка. Проучване от 2020 г. сочи, че приемът на ехинацея помага за лечение на симптомите на обикновена настинка при деца.

6. Червени чушки

Снимка: iStock

Витамин С е антиоксидант, който играе много важни роли в организма, включително в подсилване на имунната система. Добри източници на витамин С са: цитрусови плодове; червени чушки; зелени листни зеленчуци, броколи и др. Добавянето на пресен лимонов сок към горещ чай с мед, може да намали отделянето на храчки, когато сте болни. Пиенето на гореща или студена домашна лимонада, направенаот истински лимони, с добавки от мед и мащерка също може да помогне.

7. Пробиотичното кисело мляко

Пробиотиците са „приятелски“ бактерии и дрожди, които се съдържат, както в тялото ви, така и в някои храни и хранителни добавки. Те помагат за поддържането на чревната и имунната система и могат да намаляват вероятността да се разболеете от инфекция на горните дихателни пътища. Пробиотичното кисело мляко може да се отрази благоприятно на имунната ви система, както и да осигури протеини и калций.

8. Гаргара със солена вода

Снимка: iStock

Гаргарата със солена вода помага за предотвратяването инфекции на горните дихателни пътища. Тя облекчава симптомите на настинка, например болката в гърлото и запушването на носа. За да опитате това средство у дома:

  • Разтворете 1 чаена лъжичка сол в пълна чаша вода;
  • Разбъркайте я в устата и гърлото си;
  • Изплюйте я.

9. Етерични масла

Някои етерични масла могат да помогнат за овладяване на симптомите на настинка, грип и други респираторни заболявания. Това се дължи на техните микробни, болкоуспокояващи или противовъзпалителни свойства.

Ето кои може да използвате:

  • Евкалипт;
  • Мента;
  • Тамян;
  • Мащерка;
  • Чаено дърво

Използвайте дифузер или добавете няколко капки етерично масло в топла вана.

10. Топли бани

Добавянето на английска сол и сода за хляб към водата може да намали болките в тялото. Може да сипете такава вода в леген и да киснете краката си.Това затопля тялото и отпуска мускулите. 

В случай, че симптомите не се подобряват или имате проблеми с дишането, ускорен сърдечен ритъм, отпадналост или други по-сериозни симптоми, най-добре е да потърсите медицинска помощ.