Проф. Тодор Кантарджиев обясни за какво трябва да внимават родителите на малки деца когато става въпрос за мистериозния хепатит, който върлува в Европа и Съединените щати.

„Всяка майка, която види дете, най-вече във възрастта 2 и 3 години, което в пълно здраве получава симптоми като пожълтяване на кожата и лигавиците, урината става тъмна като тъмна бира, изпражненията са бели като хума – веднага трябва да се обърне към лекар“, каза проф. Кантарджиев в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Той допълни, че е много важно да се проверят чернодробните показатели на децата и да се направи връзка с РЗИ, които са инструктирани и имат специална процедура за проследяване.

„Трябва да се знае, че повечето случаи (90%) минават леко, но около 10% от тях са по-сложни и само при една част от децата се стига до тежко засягане на черния дроб“, каза той.

За да се предпазим най-лесно от мистериозния хепатит, професорът съветва да си мием ръцете и да спазваме добра хигиена.

"Нормалния човек си мие ръцетте поне по 12 души на ден", каза проф. Кантарджиев.

"Докато през зимата се ползват тоалетни кърпички на спиртна основа, то лятото трябва да се ползват такива с хлорхексидин - това са кърпичките срещу аденовирусите и ентеровирусите, които идват през лятото", допълни той.

Вижте какво още сподели проф. Кантарджиев във видеото в сайта на bTV Новините.