Когато Анджелина Фридман е бебе, тя преживява пандемията от испански грип през 1918 г. А през април 2020 г. тя оцелява в битката с новия коронавирус, отнел живота на близо 1,5 млн. души в целия свят.

Сега 102-годишната жителка на Ню Йорк го прави отново - успява да се пребори за втори път с COVID-19, казва дъщеря й Джоан Мерола пред WPIX, цитирана от CNN.

"Непобедимата ми майка е тествана негативно за COVID-19", казва Мерола.

CNN са потърсили за коментар старческия дом North Westchester Restorative Therapy & Nursing Center, където Фридман живее, но все още не са получили официален отговор.

Фридман първо е диагностицирана с COVID-19 през март, след като тя е била в болница за лека медицинска процедура, казва администраторът Ейми Елба пред CNN по-рано тази година. "Когато се върна, беше тествана положително", допълва Елба.

Тогава Фридман прекарва една седмица в болницата, преди да се върне в изолация в стаята си. С треска, която е на приливи и отливи в продължение на няколко седмици, Фридман най-накрая е тествана отрицателено на 20 април.

В края на октомври Мерола получава обаждане от старческия дом, "за да ми каже, че отново е тествана положително".

"Тя имаше симптоми - треска, суха кашлица", казва Мерола. "Те помислиха, че може да има и грип."

Тъй като по-голяма част от персонала и обитателите на старческия дом се разболяват, Мерола казва, че по-възрастните са били изолирани. Тя получава ежедневна информация за състоянието на майка си до 17 ноември, когато научава новината, че Фридман е тествана отрицателно.

Втори тест потвърждава отрицателния резултат за COVID-19 и Фридман e преместенa обратно от изолация в стаята си.

Въпреки че е загубила по-голямата част от слуха си и зрението й е влошено, тя все още се радва на живота, като радва с настроението си всички обитатели на старческия дом и обожава да плете.

Анджелина Фридман е родена през 1918 г. на кораб, който превозва имигранти от Италия до Ню Йорк в разгара на пандемията от испански грип от 1918 г. Майка й умира по време на раждането, а двете й сестри й помагат да оцелее, докато успеят да се съберат с баща им в Бруклин, Ню Йорк, където живеят.

"Тя не е най-възрастният човек, който е оцелял от COVID-19, но но може би е най-възрастният, който е оцелял два пъти", казва Мерола.