От eatthis.com за пореден път решават да разгледа отблизо продуктите, които ни вредят най-много. Експертите не се съмняват, че повечето от нас посягат към тях твърде често, без да осъзнават потенциалната заплаха. Какво трябва да избягвате във вашата диета като огън? Ако ядете тези храни твърде много или твърде често, почти сигурно имате възпаление.

1. НАПИТКИТЕ СЪС ЗАХАР

Употребата на сладки напитки заплашва не само с наднормено тегло. Проучванията показват, че подсладените със захар напитки увеличават хроничното възпаление в тялото чрез освобождаване на цитокини.

2. ПЪРЖЕНИТЕ ХРАНИ

Някои пържени храни могат да произвеждат съединение, наречено акриламид. Според изследователите високата консумация на това съединение води до възпаление в тялото. Оказва се, че пържените картофи водят до по-силни негативни ефекти от другите изследвани храни. Количеството акриламиди може да се сведе до минимум чрез понижаване на температурата на готвене на пържените картофи.

Снимка: iStock

3. АЛКОХОЛЪТ

Умерената консумация на определени видове алкохол може да намали възпалението, но ако пием твърде много или твърде често, ефектът ще бъде обратен.

4. РАФИНИРАНИТЕ ЗЪРНА

Рафинираното пшенично брашно е продукт с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества. Благодарение на фибрите храната се разгражда по-бавно, а при рафинираните храни храносмилането е много бързо. Това води до скок в нивата на кръвната захар и инсулина. Според European Journal of Clinical Nutrition консумацията на рафинирани зърна е свързана с по-високи маркери на възпаление. Обратно, консумацията на пълнозърнести храни води до тяхното намаляване.

5. МАРГАРИНЪТ

Маргаринът е чудесен избор, ако по различни причини не ядем масло. Той обаче има и тъмна страна. Това е силно преработена храна, която може да причини възпаление в тялото. Вместо това могат да се използват течни мазнини като зехтин.

6. ПРЕРАБОТЕНОТО МЕСО

Колбаси, бекон или кренвирши често се озовават в чиниите ни, но те могат да играят голяма роля в поддържането на възпалението в тялото. По-добре е да ограничите количеството на такива храни в диетата и да ги ядете от време на време.

7. СЛАДКИШИТЕ

Сладкото може не само да ви донесе нежелани килограми, но и да допринесе за хронично възпаление. Всичко е заради захарта. Ограничете приема на захарта, глюкозата, фруктозата, захарозата и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS). Всички тези продукти, когато се абсорбират, се превръщат в същите съединения в тялото.

8. ПОНИЧКИТЕ

Нито пържени храни, нито многото захар са от полза за вашето тяло. Поничките съчетават и двете характеристики и са изключително вредни сладкиши.

9. МАКАРОНЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Въпреки че пастата има по-нисък гликемичен индекс от други подобни храни, тя е рафинирано зърно. Според изследване, яденето на тестени изделия с други храни, насърчаващи възпалението, е свързано с по-висок риск от възпаление. Можете да изберете безглутенова или пълнозърнеста паста.

10. СУБПРОДУКТИТЕ

Въпреки че мнозина черния дроб, който е и пълен с хранителни вещества, той също носи със себе си възпалителен потенциал. Изследователите свързват консумацията му с повишени маркери на възпаление. Други карантии в проучвания показват подобни резултати. Най-честият допълнителен грях е готвенето на субпродукти с големи количества мазнина и много високи температури, пише още БГНЕС.