Жените в менопауза с хронично възпаление на венците имат 14% по-голям риск от развитие на ракови заболявания, особено от рак на хранопровода.

Изследването на учени от "University at Buffalo School of Public Health and Health Professions" е проведено сред близо 66 000 жени, навлезли в менопаузата.

Резултатите сочат, че жените с хронични възпаления на венците могат да развият ракови заболявания не само в хранопровода, но съществува висока опасност от рак на жлъчката, рак на гърдата, както и рак на кожата.

Снимка: iStock

"Рискът от рак на хранопровода е най-голям, защото се намира в непосредствена близост до устната кухина, откъдето парадонталните бактерии от зъбната плака и слюнката попадат в кръвообращението и организма", заявява д-р Джийн Уактовски.

"Рискът скача още по-високо за активни или бивши пушачи на цигари и други тютюневи изделия", допълва ръководителката на изследването.

Пародонтитът (популярен като пародонтоза) е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, способно да доведе до болка, разклащане и дори загуба на зъбите. 

Пълните резултати от научното изследване в списание "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".