В "Духът на здравето" д-р Неделя Щонова ни среща с проф. Бари Сиърс – създател на световноизвестната диета "Зоната".

Радикалните промени в хранителния ни режим, а и в хранителната индустрия през последните 30-40 години въведоха един нов източник на възпаление. Това е онова възпаление, което ние си причиняваме посредством храната. То възпрепятства нормалната оздравителна реакция в нашите тела.

Защо храната, която приемаме всеки ден, може да бъде определена като генетично инженерство и защо трябва да гледаме на нея точно по този начин – вижте във видеото.

Гост на д-р Неделя Щонова в студиото е д-р Слав Димитров, кардиолог, представил метода "Зона" за България.

„Мозъкът е най-сложният и комплексен орган в човешкото тяло. Той съдържа близо 20 милиарда клетки и 300 милиарда междуклетъчните връзки. И е нещо като централен компютър – отговорен за това, което чувстваме, мислим и правим. И метаболитната среда, в която оперира, е от изключително значение за неговото функциониране, а тя се контролира от диетата. Неслучайно Хипократ е казал „Нека храната бъде твое лекарство“. Диетите с високо съдържание на рафинирани захари например са вредни за мозъка. Освен че влошават регулирането на инсулина в тялото, те също така насърчават възпалението и оксидативния стрес. Многобройни проучвания са установили корелация между диета с високо съдържание на рафинирани захари и нарушена мозъчна функция, разстройства на настроението и депресия. Паметта, концентрацията, вниманието и способностите ни за учене се влияят пряко от храната, с която даряваме мозъка си. Според нови проучвания хората, които консумират редовно пробиотици, кисело мляко, ядки, плодове и зеленчуци подобряват дейността на мозъчната функция. Промяната в бактериалната среда на червата стимулира сигнал, който се изпраща в мозъка и подобрява неговите познавателни умения“ – споделя проф. Бари Сиърс.

Идеята за неговата книга се избистря в главата му над 40 години. Тя възниква с опита му да разбера причината за наследствените сърдечни заболявания в неговото семейство.

„Зоната не е програма за отслабване. Това е диетична програма, с която можем да намалим възпалението. Това е противовъзпалителна диета, по-мощна от всяко лекарство. Но точно както и при лекарствата - нужна е вярната доза. Концепцията за Зоната се основава на разбирането за сложното взаимодействие между възпалението и борбата с него. Популярните медии ще ви подведат да вярвате, че възпалението е бичът на живота ни. И ние дълго време си мислехме, че възпалението е “лошото момче”. Истината е обаче, че възпалението има две лица и че без адекватна възпалителна реакция не бихме могли да съществуваме, защото тогава ще се превърнем в безпомощни мишени за нашествието от микроби и раните ни никога нямаше да зарастват. Ако обаче същото това възпаление, което ни е помогнало първоначално, не се контролира или потисне своевременно, то започва да атакува собственото ни тяло. Техническият термин, описващ потискането на първоначалната възпалителна реакция и възстановяването на увредената от нея тъкан, е оздравяване. И проблемът не е възпалението само по себе си, а неконтролираното и задълбочено възпаление. Днес голяма част от възпалението в нашето тяло е следствие от храните, които приемате. Начинът на хранене задълбочава и всяко съществуващо вече, непотиснато или хронично възпаление“ – твърди ученият.

„Храната, която препоръчваме да се консумира в Зоната, е същата полезна храна от кухнята на баба, която някога като деца ние хапвахме. Спомням си как на мен баба ми казваше – не може да станеш от масата, докато не си изядеш всичките зеленчуци. Сега разбирам колко права е била, защото те съдържат нутриенти, които се борят с възпалението в телата ни. Хората днес не ядат плодове и зеленчуци, намират ги за скучни и така, лека полека нашите естествени механизми, които са създадени за да се борят с възпалението, “заспиват”. В резултат – възпалението става разрушително. Искам да кажа, че няма само един вълшебен плод или зеленчук, а става дума за комплексна подходяща оркестрация на процеси в телата ни, които полезните храни стимулират. Едно проучване, публикувано през 2017 година, сочи, че има значителни ползи за здравето, ако хапвате между 7 и 10 порции зеленчуци и плодове дневно – в резултат имаме 33% спад на инсултите, 24% спад на сърдечните заболявания, 13% намаление на раковите заболявания и 31% процента намаляване на смъртността от всякакви причини. С нетърпение чакам да се появи лекарство, което ще гарантира подобни резултати“ – коментира проф. Бари Сиърс.

 

Първата част от разговора с учения можете да видите тук: