Ценителките на бялото вино – а не на червеното вино – са с увеличен риск от хронично възпаление на кожата на лицето. Розацея предизвиква зачервявания по лицето, наподобяващи акне пъпки и появата на отчетливи капиляри по повърхността на кожата.

Резултатите от 14-годишното изследване (1991-2005 г.) на проф. Вън-Цин Ли от "Brown University" сочат, че бялото вино и ликьор са свързани с по-голям риск от розацея. Прочуването проследило консумацията на алкохол сред 82 737 жени на всеки 4 години, като за периода били регистрирани 4945 случая на розацея.

Сравнено с въздържателките, консумиращите 1-3 чаши месечно имат 14% по-висок риск от развитие на розацея, а над 5 чаши бяло вино – 49% по-голям риск. Консумацията на ликьор на 5 или повече напитки седмично увеличават риска с до 28%, поясни ръководителят на изследването и експерт по дерматология в университета.

Учените засега не могат да обяснят причинно-следствената връзка между пиенето на бяло вино с увеличения риск от розацея, но го свързват вероятно с отслабването на имунната система и разширяването на кръвоносните съдове.

Пълните резултати от изследването са публикувани в научното списание "Journal of the American Academy of Dermatology".

Снимка: iStock