Ново проучване показва, че момичетата вече имат своята първа менструация много по-рано. А основната причина е мръсният въздух.

Учените наричат този важен момент на промяна "възраст на Менархе". Тя започва с развитието на гърдите при момичетата и на производството на сперматозоиди при момчетата. Промените отбелязват началото на юношеството и изглежда се случват прогресивно по-рано в много страни по света. 

МОМИЧЕТАТА НАВЛИЗАТ В ПУБЕРТЕТА В МНОГО ПО-РАННА ВЪЗРАСТ

Снимка: iStock

САЩ

Девойките в САЩ днес имат менструация с до четири години по-рано в сравнение с живеещите преди век. През май нови данни показаха, че докато момичетата, родени между 1950 и 1969 г., обикновено са имали менструация на 12,5 години, то сега се случва на средно на 11,9 години за поколението, родени в началото на 2000-години.

Южна Корея

Същата тенденция се забелязва и в Южна Корея. Южнокорейски учени правят изследване за момичетата, показващи признаци на преждевременен пубертет. Случаите са с вече развити гърдите или менструация преди осемгодишна възраст са се увеличили 16 пъти между 2008 и 2020 г.


Одри Гаскинс, доцент в университета Емори в Атланта, САЩ, и други учени споделят, че това има важни последици за дългосрочното здраве. Те са загрижени преди всичко, че по-ранното начало на пубертета предизвиква каскада от събития, които имат далечни последици като например:

  • по-кратък период за забременяване и раждания
  • по-ранно влизане в менопауза
  • съкращаване на живота
  • повишен риск от заболявания като рак на гърдата и яйчниците, затлъстяване и диабет тип 2

ЗАЩО МОМИЧЕТАТА ИМАТ ЦИКЪЛ ПО-РАННО?

Затлъстяване 

До преди 10 - 20 г. учените са предполагали, че единствената причина за преждевременния пубертет е детско затлъстяване. Протеини (адипокини), произведени от мастните клетки, които стимулират осите HPA и HPG, "виновни' за пубертета, са считани за основна причина. Напоследък обаче учените променят мнението си.

Замърсяването на въздуха

Сеул, Бусан и Инчон се нареждат сред 100-те най-замърсени градове в света според  IQAir индекс. Има връзка между злагането на различни замърсители и по-ранното начало на пубертета, сочи наскоро публикувано проучване от Ewha Womens University в Сеул.
Някои от основните виновници изглежда са токсични газове като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озон. Всички те се отделят във въздуха или чрез емисии от превозни средства, или чрез отпадъци, произведени от предприятия.

През 2022 г. проучване на учени в Полша, страна, известна със своята лошо качество на въздуха поради преобладаването на фабриките за изгаряне на въглища, открива връзка между по-голямото излагане на азотни газове и менструация, настъпваща преди 11-годишна възраст. То е проведено сред 1257 жени. 

Фини прахови частици

Фините прахови частици (PM) се отделят във въздуха от строителни обекти, горски пожари, електроцентрали, двигатели на превозни средства и дори прашни, неасфалтирани пътища. През в САЩ констатират, че момичета са изложени на високи количества PM2.5 както в утробата на майка си, така и по време на детството. А това е вероятна причина да имат първата си менструация в по-ранна възраст.

Изследвания с използване на смеси от частици, открити във въздуха в затворени помещения, са показали че химикалите в тях взаимодействат с рецепторите на различни хормони, участващи в развитието - особено андроген и естроген. Това може потенциално да предизвика верижна реакция, която води до започване на пубертета.

Козметика

"Друг основен път на излагане на химикали, които нарушават хормоналните процеси, е чрез продукти за лична хигиена", казва Гаскинс. "И сега има много компании, които активно насочват тези демографски и маркетингови продукти към тях." За появата на по-ранен пубертет и менструация влияят и непроследимите съставки в продуктите за грижа за кожата. 

Все още има много неща, които не знаем за сложната връзка между нашия променящ се свят и как тези колебания влияят върху развитието на децата. Потенциални влияния могат да имат също по-горещият климат, психосоциални проблеми, и др.