Чаршафите трябва да се перат поне веднъж седмично, ако искаме да предпазим здравето си от светкавично развъждащите се бактерии и гъбички в спалното бельо.

Човек прекарва приблизително 1/3 от живота си в леглото (около 8 часа от 24-часовото денонощие), което лесно го превръща в свят от микроорганизми, които могат да причинят различни заболявания, ако бъдат оставени за по-дълго в чаршафите.

Годишно човек отделя почти 100 литра пот в леглото, а когато навън е горещо (през лятото), влажността на чаршафите през нощта става идеална среда за избуяването на гъбични организми.

Снимка: iStock

Има поне 16 вида гъбички в различните възглавници, използвани между 1,5 и 20 години, сочат резултатите от изследване на Филип Тиерно от "New York University School of Medicine".

Леглата изобилства често и от мъртви клетки и косми от козината на домашните животни, полен, пръст, мъх, прах и акари, освен гъбичките и бактериите, които се развиват заради човешката пот, слюнка, секрети и кожни клетки.

Микробиологът съветва да перем чаршафите си поне веднъж седмично, защото за това време количеството им става значително, а близостта на микробите в леглото до носа и устата ги прави лесни за вдишване.

Съществува риск и за интимното здраве при хората, които обичат да спят голи без бельо.