Жените, при които пубертетът е започнал по-ранно, са изложени на по-голям риск от наднормено тегло, сочат резултатите от ново изследване на британския учени от Имперския колеж в Лондон.

Колкото по-рано настъпи първият месечен цикъл при момичетата, толкова по-предразположени са да имат по-висок индекс на телесна маса, което представлява оценка на телесните мазнини въз основа на теглото и височината.

Снимка: iStock

Изследователите са анализирали медицинските данни на стотици хиляди жени във Великобритания, като откритията свързват началото на пубертета с теглото на по-късна възраст при жените.

Според авторите на настоящото проучване резултатите показват, че ранният пубертет сам по себе си е рисков фактор за жените с наднормено тегло.

Снимка: iStock

Така според изследователите напълняването сред жените в зряла възраст е пряко следствие от по-ранния пубертет, който са имали като момичета. Засега учените не могат да изяснят причината за връзката, като една от възможностите е свързана с хормоналните промени по време на пубертета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal of Obesity".