Обездвижването и грешките в храненето създават "слаби” кости, които се чупят при леки падания и травми. Зоните, в които костната плътност намалява най-бързо са над китката на ръката, шийката на бедрената кост, глезените, поясните прешлени. Това са областите, в които се извършва остеоденситометрията - метод за определяне на индивидуалната костна плътност.

Факторите за укрепване на костите

Опорната система е здрава, ако има добър метаболизъм. Костната тъкан непрекъснато се подменя по законите на човешката физиология. Процесите на изграждане на костите пряко зависят от вида на консумираната храна. Те се нуждаят от калций, фосфор, протеини, витамин D, фитоестрогени, вода и др.

В хранителния режим трябва да присъства по един млечен продукт на всяко хранене.

Белтъчното им съдържание задоволява потребностите на организма от ензими и хормони за растежа на костите.

Кофичката кисело мляко е традиционната българска храна,

която гарантира здраве и дълголетие. Достатъчно е да се изяждат по 80 г сирене и кашкавал, които напълно покриват дневните нужди от калций.

Други източници на калций са плодовете, зеленчуците: 10 сушени смокини съдържат 270 мг калций, а една купичка задушено зеле, броколи, бамя имат между 100-140 мг калций.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Рибите са полезни със съдържанието на протеини, минерали и витамините А и D. 2-3 пъти в седмичното меню трябва да се включват рибни ястия.