Какво представлява инсулиновата резистентност? За да разберем какво представлява това състояние, е важно да уточним първо какво е инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който доставя глюкоза до клетките на мускулите, на черния дроб и на мазнините, където тя се използва за енергия. Този хормон също е важен, защото спира натрупването на захар в кръвния поток. Колкото повече храна консумираме, толкова повече инсулин тялото освобождава, за да регулира кръвната захар и да я поддържа в здравословни граници. Въпреки че инсулинът е най-вече замесен в управлението на кръвната захар, той също така засяга метаболизма на мазнините и протеините. Трениращите често наричат инсулина „анаболен хормон“, тъй като поддържане на високи нива е пряко свързано с покачване на килограми (или мускулна маса, ако се използва правилно).

След като ви представихме първа част за това как инсулиновата резистентност влияе върху трупането на мазнини в организма, продължаваме напред.

Тест 5: Триглицериди

От липидния панел триглицеридите обикновено са най-специфичният маркер за инсулинова резистентност.

Често срещана причина за високи триглицериди е прекомерната консумация на въглехидрати, особено на рафинирани въглехидрати и захари.

Когато черният дроб има достатъчно складирана енергия под формата на гликоген (въглехидрати), всяка допълнителна глюкоза се пренасочва към производството на мастни киселини, които мастните клетки използват за синтезиране на триглицериди.

Нормални стойности:

 • Нормални: По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)
 • На границата: От 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L)
 • Високи: От 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L)
 • Мнго високи: 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)

Тест 6: Съотношение между талия и височина

Напълно безплатен, но точен маркер за инсулинова резистентност е съотношението между талията и височината.

Това е невероятно лесно за изчисляване, тъй като представлява обиколката на талията, разделена на височината.

Пример: Ако талията е 80 см, а височината ви е 170 см, то ще разделим 70 / 170 = 0,411.

Снимка: iStock

Проучвания през годините доказват, че съотношението между талията и височината е отличен начин за проследяване на риск от инфаркт, инсулт, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и общо здраве.

Стойност над 0,5 се счита за рискова и е силно препоръчително да се направи консултация с медицинско лице и да се предприемат стъпки за подобряването. Препоръчително е всеки да измери своето съотношение, тъй като може да се направи много лесно и бързо у дома.

Какво представлява предиабет?

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар (нивата на HB A1C) — които отразяват средните нива на кръвната захар — са по-високи от нормалното, но не са достатъчно високи за диагностициране на диабет. В предиабет, бета клетките на панкреаса вече не успяват да произвеждат достатъчно инсулин, за да преодолеят инсулиновата резистентност, което води до повишаване на нивата на кръвната захар над нормалните граници.

Наличието на предиабет е рисков фактор за получаване на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Хората с предиабет могат да бъдат тествани повторно всяка година. В рамките на предиабетния A1C диапазон от 5,7 до 6,4 процента, колкото по-висок е A1C, толкова по-голям е рискът от диабет.

Снимка: iStock

При тези с предиабет има по-голяма вероятност да развият диабет тип 2, но те могат да предприемат стъпки за предотвратяване или забавяне на диабета.

Рискови фактори за инсулинова резистентност 

Тестването за диабет трябва да започне около 35-40 годишна възраст, заедно с обичайните тестове за холестерол и други маркери за здраве.

Може да бъде препоръчано изследване на по-млада възраст, ако са налични някои от следните рискови фактори:

 • Водите заседнал начин на живот
 • Имате ниско ниво на HDL (добър холестерол) или високо ниво на триглицериди
 • Имате родител, брат или сестра с диабет
 • Имате високо кръвно налягане
 • Имате някои от симптомите на предиабет
 • Били сте диагностицирани с гестационен диабет
 • Родили сте бебе, което тежи повече от 4 кг
 • Прекарали сте инсулт

Деца и тийнейджъри на възраст от 10 до 18 години също е препоръчително да се възползват от преглед, ако имат наднормено тегло и имат два или повече от горните рискови фактори за диабет.

Продължителност на инсулиновата резистентност

Не може да се определи колко точно ще продължи инсулиновата резистентност. Колкото по-рано обърнете внимание и направите необходимите промени в начина си на живот, толкова по-бързо ще можете да я обърнете.

Снимка: iStock

Строго индивидуално е как промените в храненето и въвеждането на физическа активност ще се отразят, но ранното стартиране гарантира по-бързи резултати, както и по-малки вреди за здравето.