Еньовден е символ на нашата връзка с природата. Това е празник в българския народен календар, който се чества всяка година на 24 юни. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник - Еньо или Яне са кратки форми на Йоан. В различните географски области името се произнася по различен начин. Например в Софийско името на празника е Яневден, във Великотърновско - Драгийка или Иван Бильобер.

На Еньовден се берат много билки: лайката, маточината, салвия, коприва, невен, но без еньовче не може, без жълт кантарион (eньовска корона) не може. Берат се рано сутрин, когато росата не се е вдигнала още. Набраните билки се връзват на букетчета се окачват да се сушат на проветриви сенчести места.

Сред най-познатите билки са: маточината, салвията, копривата. Маточината помага при нервен стомах, затова е особено полезно да се пие чай от маточина от хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Изразеното седативно действие се дължи на етеричното масло цитрал. Потиска повръщането, стимулира апетита, успокоява нервната система. Чай о маточина се приготвя като 2 пълни чаени лъжици сухи листа от маточина се заливат със 150 мл вряща вода. След 10-15 минути се прецежда и се пие по една чаша няколко пъти на ден.

Салвията е първокласен антисептик. Намира приложение като средство, ограничаващо потоотделянето. Подобрява храносмилането, регулира цикъла и стопира болките, свързани с него. Под формата на чай салвията се използва при простуда, продължителният й прием потиска развитието на остри респираторни заболявания.Оказва добър ефект при фарингит, възпаление на венците и катар на горните дихателни пътища.

Копривата има диуретично действие и препоръчителен чай за отслабване. По своя минерален състав копривата е много богата на желязо.Това я я превръща в изключително добра хранителна добавка за хора във възстановетелен период след тежко боледуване и операции. Съвременни диетолози препоръчват сок от свежа коприва в съчетание с моркови, ябълки и лимон.

На 24 юни имен ден празнуват хората с имена: Биляна, Ивета, Деница, Деян, Деяна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Янис, Янчо и имена на билки - Здравец, Здравка, Диляна, Невена и т.н. 

Още полезна информация за подходящи комбинации от билки може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото. Това е разговорът ни със Светослав Николов в ефира bTVRadio в предаването "За София" на 23.6.2015г.