Подрастващите, които пропускат закуската, могат да увеличат риска от затлъстяване, сочат резултатите от изследване на учени от Медицинския университет на Сао Пауло в Бразилия и европейски колеги.

Затлъстяването в детството от своя страна може да благоприятства преждевременното възникване на здравни проблеми като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания у индивидите като възрастни.

Пропускането на закуската, което е често срещано явление сред тийнейджърите, води директно до увеличена обиколка на талията и индекс на телесната маса в тази възрастова група. 

Навикът да се пропуска закуската вкъщи може да доведе до небалансирано хранене и други нездравословни навици, което може да направи подрастващите уязвими към наддаването на тегло.

Проучването е обхванало 3528 тийнейджъри от 10 европейки града на възраст между 12,5 и 17,5 години, както и 991 тийнейджъри от Бразилия на 14-18 години.

"Открихме, че пропускането на закуската се свързва с признаци на затлъстяване при юношите, независимо от това къде живеят и колко сън си набавят, независимо дали са от мъжки или женски пол", коментира епидемиологът Елси Коста де Оливейра Форкерт.

"Като пропускат закуската, милиони деца и юноши по света вероятно заместват по-здравословната домашно приготвена храна - включително млечни продукти, пълнозърнести храни и плодове - с фаст фууд по пътя към училище или в самото учебно заведение", допълва специалистът от отделението по превантивна медицина към университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".