Яйцата отдавна са част от балансираната диета, но въпреки това има много митове и заблуди около това колко са полезни в действителност.

Те не само са чудесен източник на енергия и хранителни вещества, но също така предлагат множество здравословни предимства, които често биват подценявани. 

В следващите редове ще разгледаме какво съдържат яйцата, какви ползи носи редовната им консумация и какво ще се случи, ако ядете по 4 яйца всеки ден в продължение на две седмици.

ПРОТЕИНИ И МИНЕРАЛИ В ЯЙЦАТА

Яйцата са известни със своята висока концентрация на протеини, като те са един от най-добре усвоимите източници на протеин за човешкото тяло. 

 

Снимка: Canva

Това ги прави идеален избор за тези, които искат да изграждат мускулна маса или да поддържат здравословно тегло. Протеините в яйцата съдържат всички девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само, което ги прави „пълноценни“ протеини.

Яйцата са добър източник на протеини. Освен това те съдържат полезни за сърцето ненаситени мазнини и са чудесен източник на важни хранителни вещества, като витамин В6, В12 и витамин D“, казва д-р Кърт Хонг, специалист по вътрешни болести в Keck Medicine of USC.

Освен протеини, яйцата са богати и на минерали като желязо, цинк и селен, които играят ключова роля за поддържането на здравето. Желязото подпомага преноса на кислород в кръвта, цинкът е важен за имунната система и зарастването на рани, а селенът е мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждания.

 

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Редовната консумация на яйца има множество ползи за здравето. Витамините А, D, Е и K, които са мастноразтворими, подпомагат здравето на очите, кожата и имунната система. Витамин А, например, е важен за поддържане на добро зрение, а витамин D подпомага здравето на костите и зъбите.

Снимка: Canva

Холинът в яйцата играе ключова роля за здравето на мозъка и черния дроб. Холинът подпомага синтеза на ацетилхолин — невротрансмитер, който участва в паметта и мускулната активност. Освен това, той регулира производството на мазнини в черния дроб, като намалява риска от натрупване на мастна тъкан в този жизненоважен орган.

 

ЯЙЦА И ХОЛЕСТЕРОЛ: РАЗВЕНЧАВАНЕ НА МИТОВЕ

Една от най-разпространените заблуди около яйцата е свързана с холестерола. Много хора избягват яйцата, вярвайки, че те ще повишат нивата на холестерол в кръвта им и ще увеличат риска от сърдечни заболявания. 

Яйцата, особено жълтъците, съдържат високо количество холестерол – около 186 mg на едно голямо яйце. Проучвания показват, че при около 70% от хората яйцата не увеличават нивото на холестерола в кръвта. Това е така, защото диетичният холестерол (този, който приемаме чрез храната) не винаги води до повишаване на холестерола в кръвта.

При останалите 30%, които се наричат „хиперреакционери“, яйцата могат леко да повишат както общия холестерол, така и нивата на „лошия“ LDL холестерол. Въпреки това, както при всяка храна, най-важното е умереността.

Освен това, яйцата могат да повишат нивата на „добрия“ HDL холестерол, който е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Едно изследване показва, че консумацията на две яйца на ден в продължение на шест седмици увеличава нивата на HDL с 10%, което е важен фактор за подобряване на здравето.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ЯДЕТЕ ПО 4 ЯЙЦА НА ДЕН?

Консумацията на 4 яйца на ден в продължение на две седмици може значително да подобри здравето ви. Благодарение на високото съдържание на протеини, вие ще подпомогнете изграждането на мускулна маса, особено ако съчетавате диетата си с физическа активност. Освен това, яйцата могат да бъдат полезни за отслабване, тъй като дават усещане за ситост и поддържат енергийните нива през деня.

Яйцата също така съдържат важни антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които подпомагат здравето на очите и намаляват риска от развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата. С други думи, редовното консумиране на яйца може да подобри зрението ви и да защити очите ви от увреждания.

Още една интересна полза от яйцата е свързана с кожата и възпалителните процеси в тялото. Мастноразтворимите витамини в яйцата играят роля в поддържането на здравата кожа и могат да намалят възпаленията в организма.

Макар яйцата сами по себе си да са изключително полезни, тяхното влияние върху отслабването зависи и от цялостната ви диета. Яйцата са нискокалорични и засищащи, което може да помогне да контролирате апетита си и да избегнете преяждане през деня. Важно е обаче да ги съчетавате със здравословни храни и да избягвате прекомерната консумация на преработени храни и захари.