Домашният кетчуп е много лесен за приготвяне и много по-вкусен от всичко, което можете да си купите в магазина. Опитайте се да направите перфектния сос у дома. Отнема само половин час.

Приготвянето на собствен кетчуп у дома е примамлива идея. Само по този начин наистина ще знаете какво има в бурканчето.

Снимка: Istock.com

Полученият кетчуп може да съхранявате до 1 месец. Но той е толкова вкусен, че едва ли ще ви се наложи. С този кетчуп наистина ще впечатлите приятели и гости. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 700-800 г цели домати в сок

  • 2 супени лъжици доматено пюре

  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин

  • 1/4 чаша ябълков оцет

  • 1 среден лук, нарязан на полумесеци

  • 2 скилидки чесън 

  • парче джинджифил, обелено и нарязано

  • 1/4 чаена лъжичка червен пипер 

  • 1/4 чаена лъжичка смлян бахар

  • 2 - 5 супени лъжици кафява захар 

  • сол и прясно смлян черен пипер

По желание и за повече пикантност може да добавите пресни люти чушки или няколко капки от любимия си лют сос. Можете също да използвате къри на прах. 

Добрият домашен кетчуп започва с лука.

Той трябва да се задуши с малко олио на среден огън до омекване. На цвят трябва да стане златист. Това отнема около 8 минути. След това трябва да добавите голямото количество чесън, пресен джинджифил, червен пипер и бахар и да продължите с готвенето за 2 минути. Когато подправките се добавят преди течността, те се препичат и стават още по-ароматни, отколкото са били  сухо състояние. 

Снимка: Istock.com

Следва доматено пюре - то ще направи вкуса на соса по-богат. Кетчупът трябва да сстане яркооранжев. 

Добавете доматите със сока, 2 супени лъжици кафява захар, ябълков оцет, щедра щипка сол и няколко щипки черен пипер. Разбъркайте.