Актьорът Владимир Зомбори бе водещ на Празника на тортата "Гараш" в Русе.
„Както и Коста Гараш, така и прадядо ми също идва от Австро-Унгария. Той е бил придворен сладкар на Фердинанд. Установява се в България, като се запознава с прабаба ми, която е сръбкиня. Прадядо ми има също най-различни видове рецепти. Една от тях е за торта "Зомбори", сподели пред БТА актьорът, който е водещ на започващия днес по bTV 11-и сезон на "Гласът на България".
Общо 36 любители сладкари се включиха в третото издание на Празника на тортата "Гараш".
Заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова припомни, че празникът на сладкия шедьовър неслучайно се организира в крайдунавския град. Според изследвания торта "Гараш" е създадена именно тук – в града, известен като "Малката Виена". Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на 19-и век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта "Сахер".
"Празникът на торта "Гараш" се превърна в традиция за нашия град. Той привлича все по-голям интерес. Конкурсите тази година са два - за класическа и за нетрадиционна торта "Гараш". Със събитието подкрепяме и местния бизнес, като 22 сладкарници представят свои продукти на отделни щандове", поясни Стефанова.
Шеф Ради Стамболов, който е част от организаторите на празника, коментира пред БТА, че както хората се развиват, така се развива и торта "Гараш".
"Дори един емблематичен класически продукт търпи своето развитие. Не трябва да се забравя класиката, но хората трябва да бъдат смели и да експериментират. На празника има много интересни решения. А класиката е орехи, белтъци, пудра захар, шоколад, сметана, масло, и тортата трябва да бъде поръсена с шамфъстък. Тя трябва да има пет реда платки и четири сантиметра височина", обясни шеф Стамболов.
Програмата на Празника на торта "Гараш" включва състезания, кулинарни работилници и демонстрации за деца и възрастни, а шеф Ради Стамболов ще зарадва русенци и гостите на града със специално приготвени от него "Гараш трюфели".
Повече за новия сезон на "Гласът на България" вижте тук: