Днес е Световният ден на сърцето. Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност. Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност и броят им расте, сочи статистиката. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

Сърцето е повече от символ на чувствата и любовта. То е неуморно работещ мускул, който изпомпва кръвта до всяка част на тялото. Съвременните жени също са застрашени от инфаркт, затова е много важно да се мисли как да се опази сърцето. Заобичайте себе си и поставете на първо място сред приоритетите си своето здраве.

Важен фактор за здравето на сърцето е наследствеността

Не подценявайте болестите на вашите родители и близки роднини като инфаркт, инсулт, хипертония, диабет, метаболитен синдром. Ако в семейството имате хора, които са страдали от сърдечни заболявания, вие носите риск да се развие заболяване и при вас. Разбира се, не може да промените гените си, но можете да започнете профилактични мерки. Проверявайте един път годишно: стойностите на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и не допускайте наднормено тегло.  

Имате едно-единствено сърце, а то изисква грижи.

Ако цифрите говорят за отклонение над нормата, трябва да вземете решение и да преминете към диетично хранене. То изключва: наситените мазнини от тлъстите меса; субпродукти, които увеличават холестерола; натриевата сол, пържена храна, снаксове. На тяхно място трябва да присъства растителна храна, риба и пиле, пълнозърнени храни. Когато не се създават условия кръвта да се сгъсти и да се образуват плаки по кръвоносните съдове, няма да има опасност от стенокардия и инфаркт.

Започнете да се движите повече. Експертите са установили, че всеки ден физически упражнения предотвратяват риска от сърдечни заболявания. Препоръчително е натоварване около 30 минути през повечето дни от седмицата. Разходките, занимание с градинарство и домакинстване също се смятат за физически упражнения.

Спирането на цигарите прави чудеса за здравето на сърцето. От цигарения дим основните поражения са върху сърцето. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и засилва съкращенията на сърдечния мускул. Въглеродният оксид от цигарите измества кислорода в кръвта, повишава кръвното налягане и сърцето е принудено да изпомпва много по-усилено кръв.

Вземете решение и променете лошите си навици, в името на своето здраво сърце.