През последните години здравните ентусиасти разказват за невероятните ползи от употребата на ябълков оцет и семена от чия.

Когато тези две мощни съставки се комбинират и се приемат на празен стомах, резултатите могат да бъдат наистина забележителни за цялостното ни благосъстояние.

Комбинирането на семена от чия и ябълков оцет подпомага загубата на тегло.

Семената от чия, богати на фибри, протеини, омега-3, антиоксиданти, витамини и минерали, подпомагат засищането, здравето на сърцето и храносмилането.

Ябълковият оцет стимулира изгарянето на мазнините и регулирането на кръвната захар.

 

Съвет: добавете ябълков оцет и чия в напитки, дресинги, смутита - те синергично контролират апетита, стимулират метаболизма, подобряват храненето, но все пак това не изключва да внимавате за количеството на калории, които приемате.

ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБАТА НА ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ СЪС СЕМЕНА ОТ ЧИЯ

Ето и безбройните ползи от включването на тази проста, но мощна отвара в ежедневието ви.

1. Подобрено храносмилане

Ябълковият оцет е известен със своите свойства да подпомага храносмилането. Оцетната киселина в него стимулира производството на храносмилателни ензими, което подпомага по-гладкото усвояване на хранителните вещества.

Семената от чия, богати на фибри, насърчават редовното движение на червата. Тази комбинация може да облекчи храносмилателния дискомфорт и да поддържа здравето на храносмилателната система.

2. Управление на теглото
Ябълковият оцет спомага за увеличаване на чувството за ситост, което намалява общия прием на калории и насърчава загубата на тегло.

Семената от чия, богати на протеини и фибри, също помагат за контролиране на апетита и ограничаване на желанието за храна.
Консумирането на тази комбинация на празен стомах може да даде тласък на метаболизма и да подпомогне пътя към загубата на тегло. (виж рецепти за правилен прием по-долу)

 

3. Регулиране на кръвната захар
Ябълковият оцет може да подобри чувствителността към инсулина и да понижи нивата на кръвната захар, което го прави полезен за хора с диабет или за тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

Семената от чия имат нисък гликемичен индекс и се усвояват бавно, което стабилизира нивата на кръвната захар. Включването на тази комбинация в храненето може да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар през целия ден.

4. Здраве на сърцето
Ябълковият оцет съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Омега-3 мастните киселини в семената от чия допълнително подпомагат здравето на сърцето, като намаляват възпалението и подобряват липидния профил.

Снимка: Canva

5. По-добра хидратация
Семената от чиа абсорбират вода, като образуват гелообразна субстанция в стомаха, която подпомага храносмилането и поддържа хидратацията на организма.

Ябълковият оцет също може да подпомогне хидратацията и електролитния баланс, превръщайки тази комбинация в отличен начин за стартиране на деня и възстановяване на течностите след нощна почивка.

 

6. Детоксикация
Ябълковият оцет спомага за алкализирането на организма и подпомага функцията на черния дроб, насърчавайки елиминирането на токсините.

Семената от чия, богати на антиоксиданти, допълнително подпомагат детоксикацията, като неутрализират вредните свободни радикали.

7. Повишаване на енергията и умствената яснота

Много хора съобщават за повишена енергия и ясен ум след консумация на ябълков оцет със семена от чия на празен стомах. Това се дължи на стабилизирането на нивата на кръвната захар, подобреното храносмилане и осигуряването на постоянен източник на хранителни вещества за тялото и мозъка.

Снимка: Canva

КАК ДА КОНСУМИРАМЕ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ И ЧИЯ?

Никога не поглъщайте ябълковия оцет без да е разреден във вода, мляко или вид смути.

Поглъщането на неразреден оцет от какъвто и да е вид може да увреди гърлото и хранопровода!!!

Използвайте 1 до максимум 2 супени лъжици от ябълковия оцет(дневно), като добавка към сутрешна напитка или храна през деня.

Ето няколко начина за консумация на ябълков оцет и чия, които могат да предложат най-много ползи:

Вариант 1
Смесете 2 с.л. семена от чия в 250 мл. вода или неподсладено бадемово мляко. Оставете я да престои, докато семената се превърнат в гелообразна консистенция. Добавете една чаена лъжичка ябълков оцет и разбъркайте добре, преди да пиете.

Вариант 2
В 150 мл. вода добавете 1 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. семена от чия, 1 ч.л. канела, щипка морска сол и мед на вкус. Смесете всичко като рабъркате добре. Поставете сместа в хадилника минимум за 1 час или да престои през ноща.

Вариант 3
Ябълковият оцет в комбинацията с чия семена може да се използва върху салата или в марината за месо или зеленчуци, което може да е по-приятен начин за консумация от пиенето му.