Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда, правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било. Тези замърсявания се превръщат във виновниците, отговорни за слабата ни имунна система, правейки ни силно податливи на хронични заболявания, като някои форми на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, натрупване на излишни килограми, кожни проблеми, болестта на Алцхаймер и други.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му. Тези промени обикновено включват въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото.

След като вече ви представихме първа част на съветите за здравословна детоксикация на организма вкъщи, вижте 6 начина за здравословна детоксикация и прочистване на организма.

Съвет за детоксикация 1: Изберете подходяща храна

Както беше споменато вече в статията, храната играе основна роля в детоксикиращия процес. Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да поддържате натуралните възможности на тялото си за детоксикация, е да облекчите натоварването му като намалите токсините, които поставяте в него. Опитайте се да избирате органични зеленчуци и плодове, сурови ядки и непреработени семена. При възможност, избирайте продукти от животни, които са хранени с трева, а не с добавки, независимо дали тези продукти ще са месо, млечни продукти, яйца или др. Силно преработени храни, като полуфабрикати, месни субпродукти, сладки и тестени изделия, може да добавят токсини и да затруднят пречистването на организма.

Съвет за детоксикация 2: Упражнения и физическа активност

Физическата активност и упражненията спомагат за поддържането на здраво тяло. Упражненията ще ви помогнат да се потите повече, а изпотяването е основен механизъм за освобождаването от вредни токсини чрез кожата. Научни изследвания са открили минимални стойности на арсен (известен отровен металоид), кадмий (силно токсичен сребристобял метал), олово и живак в потта, което значи, че чрез потене може да помогнете на тялото си да се отърве от тях. 

Съвет за детоксикация 3: Спазване на хранителен режим или диета

Детоксикацията на тялото не е само до това какво да избягвате, но и това, което консумирате. Има редица храни, напитки и подправки, които се смятат за „детокс храни“ и могат да бъдат включени в менюто, за да спомогнат детоксикиращия процес. Подобни примери са чесън и чесън на гранули или прах, броколи, боб, зелен чай и екстракт от зелен чай, омега 3 и рибено масло, коензим Q10, лимон и сок от лимон, сурови зеленчуци. Има по-краен подход за прочистване на тялото, който представлява „временно почистване“. Храната се състои основно от сурови плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, кълнове за период от 3-7 дни. Сред детокс средите е популярен и методът „диета на сокове“, която е концентрирана около консумирането само на прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (за предпочитане органични) за период от 3-10 дни.

Пример за детокс смути Тропическа мета:

  • 2 стръка целина
  • ½ краставица
  • 2 чаши спанак
  • 3 чаши листа от мента
  • 1 чаша сок от ананас
  • ½ лимон

Преди да опитате тези крайни подходи, първо бих препоръчал да опитате по-лесните съвети в статията, които са по-подходящи за начинаещи. Причината е, че както беше споменато, такъв вид рестрикция може да доведе до забавяне на метаболизма и покачване на нежелани килограми, след като приключите с детокс програмата.

Съвет за детоксикация 4: Пречистете въздуха, който дишате

Дишането на чист въздух е друг начин, чрез който да намалите токсините, на които излагате тялото си. Не можете да контролирате цялата околна среда, но може значително да подобрите въздуха във вашия дом, както и този на работното място. Дим, пушек, домашни любимци, мухъл, плесен и микроорганизми могат да направят въздуха по-мръсен и токсичен. Висококачествено устройство за пречистване е най-добрият начин да запазите въздуха си чист и без токсини, но според повечето хора, такъв тип инвестиция е скъпа и неоправдана. Вместо това, може да си засадите и отгледате растения. Те спомагат с филтрацията на въздуха и отстраняването на вредните токсини. Растения, които са известни с това, че могат да пречистват въздуха: хризантема, драцена, фикус, спатифилиум, бамбук, алое вера, зелена лилия.

Съвет за детоксикация 5: Прочистете тялото си с вода

Водата е може би най-ценното средство за детоксикация. Всички основни функции на тялото изискват вода. Телата ни се нуждаят от адекватен прием и постоянна хидратация за произвеждане на слюнка, по-лесно изпотяване, както и премахване на отпадъци – 3 натурални начина за изчистване на организма от токсини. Важно е да се уточни, че напитки като кафе, спортни напитки или безалкохолни, не са подходящи когато се цели детоксикация и прочистване на тялото. От колко вода се нуждаем дневно? Въпреки, че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори, добър пример би бил - aко тежите 70 кг, то здравословното количество би било между 2,5 – 4 л вода на ден. При установяването коя граница да изберете вземете предвид: климата, физическата активност и потенето. Когато основната цел е детоксикация и пречистване на тялото, горната граница може да бъде премината. При трудност да консумирате препоръчаните стойности вода, опитайте да добавите лимон, краставица или натурален зелен чай за по-приятен вкус и допълнителна свежест.

Съвет за детоксикация 6: Пречистване със сауна и парна баня

Освен детокс ползите заради допълнителното потене, сауна и парна баня могат да са полезни в борбата с токсините и чрез други механизми. Нагряването на тъканите подобрява обмяната на веществата. По-голямото производство на клетъчна енергия улеснява заздравяването. Вирусите, туморите и токсиновите клетки са по-слаби, тъй като трудно толерират висока температура. Повишаването на температурата води до по-бързо зарастване на инфекции и дори се смята, че може да има положително въздействие при борбата с ракови клетки. Показателно е също, че когато се разболеем, тялото ни повишава температурата си до високи стойности, за да убие вредни организми.