Основната функция на черния дроб е бариерна, като изчиства кръвта от веществата, които попадат през червата в нея. Нито едно вещество не попада в тъканите и клетките на организма без да премине през черния дроб. Ние не знаем от колко белтъци, въглехидрати и мазнини има нужда нашия организъм, но това го знае нашият черен дроб. Всяка минута в черния дроб протичат около 20 млн. биохимични реакции. Например, каква част от излишните въглехидрати да превърне в белтъци и каква част да преработи в мазнини, за да се запази равновесието в организма. Той регулира нивото на хормоните в кръвта чрез разграждането им, когато те са повишени. Освен това чернят дроб е кръвно депо за поддържане на постоянен обем кръв в артериите и вените.

Самият черен дроб има нужда от поддържане, защото интоксикираният черен дроб води до заболявания – хипертония, захарен диабет, автоимунни заболявания. Без здрав черен дроб настъпва хормонален дисбаланс. Последиците от промени в хорманалното равновесие може да е причина за главоболие, умора, апатичност. 

Как да се погрижим за здравето на черния дроб

Има храни, които осигуряват здравето и нормалната функция на черния дроб. Най-лесният начин е като консумираме храни и напитки в услуга на неговата функция.

Доматите са с най-високо съдържание на фитохимикали. Към тези биологично активни вещества се отнасят серни съединения, феноли, терпени, витамин С, В, минерални вещества.

Чесънът и лукът с богатото съдържание на серни съединения са абсолютно необходими за подобряване на функциите на черния дроб. Неслучайна е употребата им по целия свят. Те стимулират имунната защита за справяне с паразитите, вирусите и бактериите, които попадат в червата. Регулират синтезата и нивото на триглицеридите, и холестерола в кръвта.

Тъмно зелени храни - кръстоцветни (карфиол, къдраво зеле, брюкселско зеле) и зеленолистни зеленчуци (салата, маруля, спанак, рукола, киселец, коприва) всички са с високо съдържание на сулфур, с което подпомагат функцията и прочистването на черния дроб. 

Водораслите - хронологично най-старите представители на растителния свят, не позволяват на тежките метали, които попадат в организма от замърсената околна среда да се задържат в тялото ни.

Водата е най-важната субстанция, изграждаща организма ни. Разбираемо е, че във водата се разтварят токсичните вещества и се изхвърлят от организма чрез отделителната система. От здравето на черния дроб се обуславя това на храносмилателната система – без тежест и подуване в корема, без запек, без пикове и падове на кръвната захар и много други.

Патриша Брег пише: "Живите, пресни храни и сокове могат буквално да изчистят мъртвата материя от тялото и да я изхвърлят.”

Свързани статии: