Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на  Медицинския университет - София. Специализирал е във Франция,  Германия, Италия и Гърция. От 2015 г. работи в естетична и специализирана дерматология Este Derm.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е външният, контактен слой на човек с околната среда, но и огледало на вътрешното състояние на организма му.  Ето защо е особено важно да се грижим за нея с особено внимание. Когато правим пролетно прочистване на организма, обикновено мисълта ни е насочена към сваляне на килограми. Но от подобно освежаване има нужда и кожатa. Детоксикиращите методи, които ще й се отрaзят много добре, включват движение, масажи, апаратни процедури и ексфолиране. Ето какво съветва д-р Д. Етугов за тях стъпка по стъпка.

Чрез спорта се изгарят много мазнини, а това, заедно с обилното потене, помага за изхвърлянето на голяма част от натрупаните токсини в тялото. Активното движение ускорява метаболизма и така организмът задържа по-малко токсини. Активното движение, което провокира тези промени, ще промени и кожата, тя ще стане видимо по-бистра и свежа.

Масажите – дрениращи и антицелулитни, са също едно прекрасно средство за изхвърляне на токсините. Освен че помагат за пречистването, те скулптурират тялото и намаляват целулита.

В комбинация с масажите бих препоръчал и някои апаратни процедури, които ще помогнат много за редуцирането на локалните мастни натрупвания и ще подобрят текстурата на кожата. Такава е например криолиполизата - чрез замразяване на определени мастни киселини в клетката, се редуцират до 50% от локалните мастни натрупвания. Препоръчително е да се прави веднъж месечно за 3 месеца. Радиочестотата и пулсиращото магнитно поле също са вид апаратна терапия, която бих препоръчал, в комбинация с останалите методи за детоксикация. При тази процедура мастните клетки се дренират, което води до значително редуциране на целулита. Дама, при която започнахме процедури с апарата Venus Legacy за редукция обиколката на корем и бедра, стартира с обиколка на корем 124 см и на бедра 68 см. След 8 процедури обиколката на корема е намаляла с 6 см, на бедрата с 4 см.

Подпомагащи процеса на детоксикация на кожата са и екфолиращите процедури и маски с плодове на киселинна основа и богати на витамин С, както и със зърнени продукти. Например смокинята и целината имат силно ексфолиращо и избелващо действие. Прилагането им обаче без контрола на лекар може да доведе и до тежки хиперпигментации. Затова след  прилагането на такива маски и процедури кожата не бива да се излага на слънце.  Препоръчвам да се направи консултация с дерматолог преди човек да започне сам да прилага такива терапии в домашни условия.