Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда, правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било. Тези замърсявания се превръщат във виновниците, отговорни за слабата ни имунна система, правейки ни силно податливи на хронични заболявания, като някои форми на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, натрупване на излишни килограми, кожни проблеми, болестта на Алцхаймер и други.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му. Тези промени обикновено включват въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото.

Някои промени може да са временни, като спазването на пречистваща диета, а други, може да са перманентни, като въвеждане на спорт и физически упражнения, консумация на повече течности и т.н. Много хора не осъзнават, че много от физическите заболявания и неразположения, които изпитват ежедневно, са резултат от организъм, натоварен с опасни токсини, който отчаяно се нуждае от детоксикация.

Признаци за токсично претоварване, които могат да бъдат облекчени с детоксикация на организма, са:

 - Подуване на корема, газове и запек;

 - Постоянно чувство на умора и тежест;

 - Хормонален дисбаланс;

 - Болки в ставите и сухожилията и мускулна слабост;

 - Главоболие и гадене;

 - Често боледуване;

 - Натрупани мазнини в корема;

 - Кожни проблеми, чупливи нокти и коса;

 - Неконтролируем апетит за вредна храна;

 - Раздразнителност и чести промени в настроението.

Какво представляват токсините?

Токсините са всяко вещество, което може да е отровно или да има негативни последици за нашето здраве. “Токсин” се отнася за всички тежки метали, химикали, замърсители, изкуствени хранителни съставки, пестициди и отрови, които причиняват увреждане на телата ни. Въпреки че може да звучи малко крайно, повечето хора вярват, че в днешно време сме в постоянен контакт с токсини. Те могат да бъдат във водата, храната, въздуха и поради тази причина е много трудно да се ограничи тяхното въздействие върху организма.

Диети за прочистване на организма (Детокс диети)

Диети, които твърдят, че постигат пълно прочистване на организма в рамките на няколко дни, съществуват в продължение на десетилетия. Въпреки че не е научно доказано, че премахват всички токсини от човешкото тяло, много хора твърдят, че след детоксикация се чувстват по-енергични и фокусирани, презаредени с енергия, подмладени, с желание и мотивация за живот. 

Имайте предвид - телата ни са проектирани да се детоксикират по естествен начин чрез редица механизми. Всъщност, човешкото тяло се защитава много добре срещу повечето вреди на околната среда. Това означава, че повечето хора не се нуждаят от “7 дневна детоксикираща диета само на лимонада” или друг краен метод, за да прочистят организма си и да се чувстват добре в телата си.

Трябва да се внимава с детоксикиращите диети и режими, тъй като е научно доказано, че гладуването и крайно ниският прием на калории – често срещани елементи при детокс програма – причиняват забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото, след като се върнете към нормалните си хранителни навици. 

От друга страна, в днешно време има огромно количество токсини, с които предните поколения не е трябвало да се справят. Така че, докато не подкрепям най-екстремните практики за детоксикация и пречистване на организма, истината е, че понякога телата ни може да използват малко помощ, за да може да се чувстваме здрави и да изглеждаме добре.

Снимка: iStock

Прочистване на организма - първи стъпки

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани храни или известни като „джънк фууд“, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни. Тези фалшиви храни, които се консумират в съвременното меню в големи количества, са пълни с токсини. 

Токсините често са добавени под формата на сиропи с висока фруктоза, хидрогенирани масла, опасни хранителни бои, подправки с неизвестни съставки, мононатриев глутамат, консерванти и други съставки, от които не само, че телата ни нямат нужда, но могат да увредят жизненоважни органи и системи. Освен тези увреждания, може да се развие и хранителна зависимост, която е една от основните причини за покачване на излишно тегло и затлъстяване.

Освен за фитнес цели (отслабване, покачване на мускулна маса и поддържане на красиво тяло), замяната на фалшива храна с истинска, ще предпази тялото от токсично претоварване и съпътстващите вреди, което в дългосрочен план ще ви накара да се чувствате по-жизнени и ще сте по-здрави.

Силно препоръчително е, ако вие или близките ви консумирате главно преработени храни, да започнете да ги заменяте с по-здравословни и непреработени варианти.

Това са храни от природата - плодове и зеленчуци, ядки и семена, чиста вода и натурален чай, органични храни и продукти, които се отглеждат на местно ниво и нямат никаква или минимална обработка, преди да достигнат до устата ви. Една чудесна първа стъпка към по-здравословен начин на живот.

Много пъти обаче, ако сте консумирали високо преработени храни за дълъг период от време, тази стъпка ще се окаже недостатъчна. В такъв случай, продължете със статията, за да научите ефективни и безопасни методи за прочистване и детоксикация на тялото.

Прочистване и детоксикация - безопасни методи

С какво да се храним за детоксикация? В основите на детокса е консумирането на органични продукти, сурови зеленчуци, плодове и много вода. Има някои храни и напитки, които също могат да са от сериозна полза при детоксикацията. Това са чесън, житна и пшенична трева, сини водорасли, конопен протеин и конопени семена, ленени семена, бобови растения, сурови ядки, необработено масло, билкови и зелени чайове.

Какво да избягваме за успешна детоксикация

Избягвайте млечни продукти, преработени храни, зърнени закуски, захар, алкохол и кофеин по време на детоксикацията. На много места при детокс се препоръчва и пълно ограничаване на приема на месо. Докато чисти меса като пилешко и пуешко филе, риба, свинско контра филе не биха навредели, то месни субпродукти като салами, колбаси, луканки и кренвирши е задължително да бъдат изключени. Изброените продукти съдържат вредни добавки и примеси, добавени мазнини и сланина, сол, химикали, а количеството чисто месо, богато на протеин е минимално.

Oчаквайте 6 начина за здравословна детоксикация и прочистване на организма от Станимир Михов!