Сезонното хранене е чудесен начин да включите в диетата си пресни и богати на хранителни вещества храни. Имунната ви система и без това среща трудности с преборването на върлуващите вируси.
Ето пет храни, които да добавите в менюто си през месец октомври, за да бъдете по-здрави:
Тиква
Тя е богата на бета-каротин, който е мощен антиоксидант, трансформиращ се в организма ни във витамин А. Витаминът е от съществено значение за здравето на очите и имунната функция.
Как да ги включите в менюто си: Печете тиква, приготвяйте тиквена супа или добавяйте тиквено пюре към смутита и печени изделия.
Ябълки
Те са добър източник на фибри, особено на разтворими фибри, наречени пектин, които помагат за регулирането на нивата на кръвната захар и за здравето на храносмилателната система.
Как да ги включите в менюто си: Яжте ги пресни като лека закуска, добавете резени към салати или ги използвайте в печени изделия като ябълков чипс.
Брюкселско зеле
То е богато на фибри, витамини (особено витамин С и витамин К) и антиоксиданти. Те съдържат и съединения, които могат да имат противоракови свойства.
Как да ги включите в менюто си: Печете го със зехтин и чесън или го накъсайте и използвайте в салати.
Червени боровинки
Те са пълни с антиоксиданти и са известни с потенциала си да подпомагат здравето на пикочните пътища, също така съдържат витамин С и фибри.
Как да ги включите в менюто си: Направете боровинков сос, добавяйте сушени боровинки към салатите си или включете сок от боровинки в диетата си.
Сладки картофи
Те са богати на бета-каротин, витамини А и С и фибри. Осигуряват сложни въглехидрати и могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.
Как да ги включите в менюто си: Печете или изпечете сладки картофи, направете пържени картофи или ги намачкайте като гарнитура.