Обичате ли да пиете чай? Имаме добри новини за вас, тъй като учени от Университета на Западна Австралия са установили, че пиенето на чай намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и помага за укрепването на стените на кръвоносните съдове.

Снимка: iStock

Изследователите са установили, че протеините, мазнините, десетте вида витамини, чаеният фенол, чаеният кофеин (теин) и захарните липиди притежават комплексен противовъзпалителен ефект дори при развитието на исхемична болест на сърцето - подобно на противовъзпалителните медикаменти в медицината.

Експертите са анализирали медицинските данни за 53 000 души, които са взели участие в дългосрочно проучване, започнало през 90-те години на миналия век. Участниците са наблюдавани в продължение на 23 години, като след изтичането на този период около 12 000 души са имали здравословни проблеми със сърцето.

Според кардиолозите, участвали в дългосрочно проучване, консумацията на храна, съдържаща 500 мг флавоноиди, има терапевтичен ефект върху сърдечно-съдовата система, предпазвайки организма от появата и развитието на коронарна болест на сърцето, инсулт и периферна артериална болест.

Снимка: iStock

Трябва да се отбележи, че тютюнопушенето и употребата на алкохол увеличават количеството флавоноиди, необходими за постигане на благоприятен ефект.