Пиенето на чаша чай може да ни направи по-креативни, сочат резултатите от ново изследване на китайски учени от "Peking University".
Консумацията дори на една чаша с горещата напитка повишава активността на мозъка, като по-този начин стимулира креативността, установява новото проучване сред 50 китайски студенти.
Ефектът от чая действа мигновено, като само минути след изпиване на чашата, резултатите на участниците в тестовете за креативност и когнитивни способности ставали по-високи, в сравнение с останалите, които консумирали единствено вода.
Не само това, но проучването показва, че съставките в чая като кофеин и теанин изостряли вниманието и бдителността, а настроението на участниците ставало "позитивно".
Ето защо английската дума за креативност вече може да се изписва "creativitea" вместо "creativity", шегуват се медиите във Великобритания, която е сред водещите по консумацията на чай в световен план.
Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Food Quality and Preference".