Трапезата на Бъдни вечер е последната от строгия пост, но тя е и най-богатата като символика. Всяко блюдо е молитва за здраве и изобилие. Защо ястията трябва да са 7, 9 или 11? Каква е скритата сила на меда, чесъна и орехите?
Ястията - 7, 9 или 11
Традицията повелява ястията да са нечетен брой. Тези числа не са избрани случайно:
- 7 символизира дните от седмицата и завършеността на света.
- 9 е символ на деветте месеца на бременността на Дева Мария.
- 11 се свързва с духовната пълнота и небесните ангелски сили.
Ястията на Бъдни вечер
За да бъде годината ви пълна и благословена, трапезата на 24 декември трябва да бъде внимателно подредена. Всяко от традиционните ястия носи свое послание и енергия. Ето какво задължително трябва да присъства и защо:
- Постна содена питка с пара
Тя не е просто хляб, а „сърцето“ на празничната вечеря. Питката се приготвя без яйца и мляко, обикновено със сода и лимонтузу. Преди да се изпече, се украсява с фигури от тесто, символизиращи реколтата и дома. Най-вълнуващият момент е разчупването: първото парче е за Богородица, второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. Късметът и благодатта през новата година ще съпътстват този, в чието парче се падне парата.
- Сарми и пълнени чушки
Тези ястия са истинският символ на изобилието. Традицията повелява те да са напълнени с ориз, булгур или боб. Сармите, със своята „завита“ форма, символизират зачеването и новия живот. Старо поверие гласи: колкото повече сарми има на масата, толкова по-голямо ще е плодородието и богатството в дома през идната година.
- Боб чорба
Бобът е класиката на българската трапеза за Бъдни вечер. Той се свързва със скромността и чистотата на битието, но и с нещо много по-дълбоко – силата на малкото зрънце да нахрани мнозина.
- Тиквеник и ошав
Сладкият завършек на вечерята има важна мисия – да „подслади“ съдбата ни. Домашният тиквеник с орехи и канела е символ на благополучието, а ошавът, който представлява компот от сушени плодове, символизира здравето и дълголетието. Сушените ябълки, круши и сливи концентрират в себе си слънчевата енергия от лятото, за да ни дават сили през зимата.
- Чесън, мед и орехи
Тези три компонента са „аптеката“ на трапезата. Чесънът е задължителен за предпазване от „лоши очи“ и болести – поставя се в ъглите на масата или в близост до питката. Медът е символ на сладостта в отношенията и здравето. Орехите са най-верният ни оракул – след вечеря всеки избира орех и го счупва. Ако ядката вътре е голяма, здрава и бяла – здравето и успехът са ви гарантирани. Ако е куха или черна, трябва да се пазите повече през годината.
Важен ритуал на Бъдни вечер
Едно от най-красивите вярвания е, че на Бъдни вечер небето се отваря и душите на предците ни идват, за да споделят вечерята с нас. Затова масата остава подредена през цялата нощ – знак на уважение към корените и вечния цикъл на живота.
А откъде идва името „Бъдни“ вечер за 24 декември – вижте ето тук:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK











