Есенната реколта предлага изобилие от цветни суперхрани, които хем подпомагат имунитета, хем са чудни за диетата ни.
Терминът „суперхрана“ определя продукти, които предлагат максимални хранителни ползи при минимално количество калории. Те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти.
Ако искате да подобрите хранителния си режим и да имате енергия през есенния сезон, в и предлагаме 6 питателни и укрепващи здравето есенни суперхрани, за да бъдете жизнени отвътре навън.
ЯБЪЛКИТЕ КАТО СУПЕРХРАНА
Ябълките се нареждат на първо място сред есенните суперхрани. Те могат да се похвалят с множество ползи за здравето, включително изобилие от антиоксиданти, витамин С и фибри.
Освен това те осигуряват основни хранителни вещества като калий, калций, желязо, витамин А и витамин В6. Ябълките съдържат пектин - разтворими фибри, известни със своите детоксикиращи свойства и способността си да се борят с токсините и металите в организма.
Този чудесен плод също така подпомага регулирането на кръвната захар и кръвното налягане, намалява възпаленията в дебелото черво и облекчава киселинността на стомаха. Освен това ябълките съдържат впечатляващите 84% вода, което ги прави невероятно освежаващи и сочни!
ИДЕЯ: Настържете ябълка в салата, за да добавите сладка сочност, вкус и питателност. Нарежете ябълки на кубчета в някоя салата за допълнителна хрупкавост.
ЦВЕКЛО
Тези пълни с хранителни вещества кореноплодни зеленчуци предлагат множество ползи за здравето. Пълни с жизненоважни витамини и минерали като витамин С, фибри, калий, манган и фолиева киселина, те допринасят за цялостното благосъстояние.
Цвеклото не само помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на възпаления, но и съдейства за естествения процес на детоксикация на организма, като пречиства кръвта и черния дроб.
То е богат източник на белтъчини, фосфор, цинк, магнезий, калий, мед, манган, витамини А, В6, С и К, калций, желязо и диетични фибри.
ИДЕЯ: Добавете цвеклото към различни плодовеи или зеленчукови смутита и фрешове, за да получите оптимални хранителни ползи от него.
БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
Брюкселското зеле не е първият избор за много хора, но за сметка на това е богато на важни хранителни вещества като витамини С и К. Освен това съдържа витамин А, витамин В-6, магнезий, желязо, калий, протеини, калций, цинк и диетични фибри. Тези малки зелеви топчета дори съдържат глюкозинолати - серни съединения, които дават тласък на ензимите на организма, борещи се с рака.
ИДЕЯ: Задушено брюкселско зеле в портокалово масло: Поставете около 500 г. брюкселско зеле в тенджера с чаша прясно изцеден портокалов сок и парченце масло. Покрийте и гответе на средна температура за около пет минути. Идеална гарнитура за пилешко и риба