Семейство с 2 деца решава, че работата от 9 до 5 и постоянното напрежение в големия град вече не влизат в плановете му. Затова родителите напускат добре платената си работа и заминават за Гърция, където от 5 години живеят на яхта заедно със синовете си.

Лаура и Рос Колъдж от Великобритания споделят, че не биха могли да се чувстват по-щастливи от решението, което са взели.

„Рос работеше по повече от 50 часа седмично. Чувствахме, че той пропуска важните години от живота на децата ни“, споделя Лаура.

Родителите искали да осигурят на децата си "вълнуващо, приключенско и неконсуматорско възпитание", което да ги "направи по-космополитни", като същевременно се съобрази с "допълнителните образователни потребности" на едното от тях, което е с дефицит на вниманието и със съмнения за високофункционален аутизъм.

Затова семейството ипотекира току-що ремонтираната си къща, купува яхта и се премества в Гърция през лятото на 2019 г.

Семейство Колъдж започва пътуването си от Миконос, преминава през Егейско море и Додеканезките острови и накрая се установява на Йонийските острови.

"И двамата сме карали сърф и каяк още като деца и в продължение на много години, така че океанът винаги ни е привличал", казва Лора за предишния им живот в Югозападна Англия.

Семейството обикаля гръцките острови от пет години и обича своя живот, въпреки непредсказуемостта, която той внася в живота им.

"Животът по вода е много променлив, така че намирането на баланс между работата и личния живот е трудна задача", признава Лора.

Двамата притежават сайт за здраве и фитнес, както и поддържат различни канали в социалните мрежи, в които разказват и описват приключенията си по вода.

В момента единият от синовете им, Ноа, се обучава в къщи, а Джош посещава онлайн виртуално средно училище. Плавайки, двамата намират приятели на всякаква възраст от цял свят.

"След като получим право на пребиваване тук, в Гърция, планираме да разперим криле и на други места", казва Лаура.

Семейството планира да купи към по-голяма лодка, когато момчетата станат твърде големи за сегашния им плавателен съд, но междувременно е направило много подобрения към лодката си, за да им бъде по-удобно.

"Включихме слънчева енергия, литиево-йонни батерии, водна машина и други модерни приспособления, което означава, че можем да живеем напълно извън мрежата, без сметки за комунални услуги и самостоятелно, ако решим", казва Лора, като отбеляза, че повечето от ремонтите са станали възможни благодарение на сътрудничеството със спонсори от техните профили в социалните медии.

Що се отнася до психическото им здраве, майката казва, че "няма нищо по-хубаво от това да си толкова близо до природата и да разчиташ на милостта на природните стихии.

"А по отношение на взаимоотношенията – това ще ви помогне да разберете дали човекът, с когото сте, е вашата сродна душа. Животът на яхта понякога е денонощна тенджера под налягане и трябва да се научите не само да избирате битките си, но и къде ще правите компромиси и къде не", добави тя.