Мъжете и жените, които са в брак и все още са си близки, живеят по-дълго. Това сочат изследвания, провеждани през последните 40 години. 

От 7 до 14 февруари България ще чества Международната седмица на брака за 13-та поредна година. Инициативата е подкрепена от близо 20 кмета в столицата и страната - Русе, Варна, Трявна, Пловдив, районите Красно село и Кремиковци и др. 

В Кнежа две двойки с дългогодишен брак отбелязаха своя щастлив повод - златна и диамантена сватбаСемейство Връбнишки са били отличени като рекордьори със своите 68 години брак. Всяка от двойките е получила медал и плакат.

Най-известната годишнина от сватбите е именно златната. Празнува се на 50 г. от брака, с много хора. Често двойките използват 50-годишнината, за да подновят брачните си клетви. На този ден съпрузите си подаряват злато - то е символ на богатството, което са те един за друг. Диамантът пък е един от най-твърдите и неразрушими камъни и той е подарък за 60-годишнина от сватбата. Затова тя се нарича диамантена. 

В Банкя пък семейство Райнови отпразнуваха своя 56-годишен брак.

“За мен бракът е важен. Освен че сме съпрузи, родители, ние сме и най-добри приятели. За мен като отборен играч това е важно да знаеш, че можеш да разчиташ на някой, дори когато условията не са идеални… Семейството дава спокойствие. Аз съм любител на цифрите и на статистиката. 80% от най-успешните спортисти са женени с деца. Доказано е, че мъжете са по-продуктивни, когато имат семейство.”

Димите са на Владо и Мая Николови, които се включват в кампанията на Седмица на брака за 2024 г. за brak.bg. 

 

А преди да стигнем до брака, е добре да изразим чувствата си, така че да стигнат до другия.

Община Трявна е изработила голяма пейка под формата на сърце в центъра на града. В музея "Славейкова къща" жителите на града ще могат да оставят в любовна ракла послание до любим човек. 

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света, от 7 до 14 февруари. Нейната цел е превантивна - от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си. 

Граждански брак или живот на семейни начала предпочитат хората в България - вижте във видеото. 

  • Любовно късметче за 25 февруари: За истинското значение да си красив
  • Ирина Карабаджак от "Ергенът" 2 за секса, енергийния обмен и защо жената обича с ушите
  • Любовно късметче за 24 февруари: За запълването на самотата с друг човек или чужди емоции
  • Кои са двете дами с деца в "Ергенът" 3 (ВИДЕО)
  • Любовно късметче за 23 февруари: За истинския рай в живота
  • Жизел Бюндхен има нова любов - ето с кого замени Том Брейди (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Любовно късметче за 22 февруари: За силата да продължиш напред
  • Новият „Ерген“ Алек Младенов посреща 26 очарователни дами в имението на любовта
  • Любовно късметче за 21 февруари: За истинското съкровище, което притежавате
  • Нови кадри от имението на "Ергенът" 3 (СНИМКИ и ВИДЕО)