Водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска ни сподели интересни новогодишни спомени от детството си, както и плановете си за предстоящите празници. В материала ще откриете нейната любима рецепта за цяло печено прасенце.

Детските спомени за Коледа и Нова година
В моето детство празникът беше по-скоро Нова Година и дългото очакване на дядо Мраз! Винаги много съм се вълнувала от всички празници, като стартираме с очакването, украсата, трапезите...
Най-красивият ми спомен от Нова Година е в моето приказно село Елисейна, близо до Мездра. Къщата ни е с двор, навалял е дебел пухкав сняг, всички сме заедно. Бяхме 4 деца на сходна възраст, аз, сестра ми и нашите братовчеди Ясен и Милен! Имахме и съседски приятелски деца, правихме снежни човеци, палихме бенгалски огън… С дядо ми, когото всички наричахме тати Танчо, правихме колиби от дърва, покрити с одеяла, където оставахме само децата да чакаме чудатия дядо! Баба ми правеше питка с късмети и там, в колибата, си отваряхме късметите... Едно вълшебно време, в което често се връщам в спомените.

Коледата през последните години
В последните 8 години Коледа и Нова година ме връщат в моето детство, защото чрез моите синове и за тях организираме вълнуващи празнични дни... От рано украсяваме елха, правим ръчна коледна украса, взимам коледни чаши за всеки, слагам празнични килимчета, джуджета... Светят лампички, пишем коледно писмо. Моите деца още вярват в Дядо Коледа, аз също! На Бъдни вечер сме само нашето семейство. Готвим постни ястия, украсяваме трапезата... говорим за мечтите си и ги отправяме към небето! А на Коледа се събираме всички, цялата рода! Вече втора година живеем в къща и ние сме домакини на големите коледни сбирки.

Снимка: Личен архив

На Нова година в последните 5-6 години винаги сме пътували извън България – имаме незабравими спомени от Лондон, Барселона, Италия... Просто чрез пътуванията в празничните дни усещаме много по-силно духа на празника!

Празниците в края на различната 2020 година
Много различна... и лично за нас по-тъжна! Годината ни отне двама роднини – вторият мъж на майка ми и бабата на моя съпруг! Няма по-голяма загуба от раздялата с близки хора... Така че през тази болка ще е някак и празникът... Но пък за Нова година ще пътуваме до Швейцария, на гости на наши приятели! Пътуванията толкова много ми липсват, така че вярвам и се моля да успеем поне за седмица да се откъснем и отново да усетим адреналина.

Снимка: Личен архив

Украсата
Коледната украса при нас се слага още през ноември... Имаме жива елха в двора и вече цял месец ни радва и създава празнично настроение.

Коледната трапеза
Украсявам в червено и винаги има свещи, коледни салфетки, празнични украси... Цялата магия на украсата прави вечерта наистина специална!

Снимка: Личен архив

Любимата рецепта
Рецептата е на сестра ми Адриана, но главният майстор по приготвянето е моят съпруг.

Цяло печено прасенце сукалче

Извадете прасенцето от хладилника поне 3 часа преди готвенето. Измийте го и го подсушете добре. Осолете го отвътре и го оставете да преседи така до готвенето.

Снимка: Личен архив


Подготовка:
Намажете кожата с разтопено масло или зехтин. Осолете щедро прасенцето отвън и отвътре с едра сол. Пъхнете в прасенцето няколко скилидки чесън, едно клонче салвия (по желание можете да замените с розмарин), две-три клончета мащерка или една лъжица суха мащерка (ако е суха, намажете кухината на прасенцето) и няколко резена лимон или лайм. Увийте ушите и опашката във фолио, за да не изгорят. В дълбока тава сложете на дъното лук на половини и моркови. Покрийте ги на половина с бульон. Сложете сукалчето отгоре.
Печене:
Печете по 50 минути за всеки килограм на 150 градуса. Проверете дали месото се отделя лесно от костите (ако не сте сигурни, печете още - трудно можете да преготвите прасенцето). След това отвийте ушите и опашката и допечете на 220 градуса до получаване на хрупкава коричка. Оставете да отпочине поне половин час преди сервиране.
Съвет:
Използвайте мазнината от тавата за запичане на предварително бланширани картофи.
Bon appetit!

  • Виктория Георгиева е вегетарианка и предлага различно празнично ястие
  • Алекс Кръстева: На Коледа получих предложение за брак от съпруга ми
  • Мила Роберт: "Коледен дух" нямам от дете, стоя със своя си дух по всяко време на годината
  • Ясни са победителите в конкурса "Магията на украсата"
  • "Златната" Християна Тодорова с курабийките на баба и вълшебна Коледа
  • Биляна Гавазова: Прегръщайте семействата си повече и по-силно от всякога!
  • Елена Яръмова: Коледа е любимият ми празник - топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство
  • Веси Бонева и Яви: Най-хубавата Коледа е тази, която предстои, защото сами творим съдбата си
  • Гласувай за най-добра коледна украса!
  • Деси Стоянова: Елхата ни е украсена от средата нагоре