Министерство на образованието и науката удължи учебната година за учениците от начален и основен етап на обучение заради епидемията от коронавирус. Но дали така не скъси живота на много родители?

Според разпоредбите учениците от 1 до 3 клас не завършиха учебната година на 31 май 2021, а продължават да посещават училище до 23 юни. Дълга, мъчителна, често неадекватна година на поднасяне на нови знания и усвояване на умения.

 

Никога не си бях и представяла, че дете може да се научи да пише ръкописно, без учител да държи ръката му. Е, оказа се, че може. Skype, Teams, родителите, работещи home office, и каквото им е останало от изтънелите нерви замениха учителските напътствията при изписването на кукички и ченгелчета.

И когато много от тях въздъхнаха с облекчение, че краят на учебната година наближава, децата могат да бъдат пратени при баба и дядо, а мама на спокойствие да си сипе, от МОН предложиха удължаване на учебната година с цел да се компенсира учебният материал.

Снимка: Росица Николова

От какво побеляха косите на майките?

  • Тъкмо родителите да се хванат на това хоро с една крачка напред, дойде крачката назад – годината се удължава, но присъствието не е задължително. Една напред – една назад – танцът заприлича на Мара Лишанка (обичай за дъжд), когато хем играем и се молим за дъжд, хем не искаме да ни е мокро.
  • В периода на удължена учебна година първокласниците са в училище до 12 часа. Ако си работеща майка, оставяш детето си в училище в 8, но в обедната почивка тичаш да го вземеш, докато преглъщаш баничка по пътя.
  • В удължената учебна година всъщност... не се учи.
  • Но се присъства.
  • Първокласниците са на училище, но работят по книжка, наречена „Голямата ваканция“.
  • За децата има свободно избираеми занимания следобяд. Но всъщност не са толкова свободни, защото се предлагат 2-3 варианта, в зависимост от фирмите, явили се и спечелили конкурс.
  • Следобедните занимания може да започват и към 14 часа. Т.е. ако сте онази майка с баничката, която е тичала да вземе детето на обяд, около 15:30 трябва да тичате отново в същата посока, за да го заведете на избраното таекуондо, английски или волейбол.

Накрая детето не избира нищо. На майката й писва. Дава му телефон и поне 2 часа то гледа клипчета в интернет с попити, симпъл-димпъл, снапър, инфиниди кюб, мънки нудъл и разноцветен слайм.

А майката реши новопобелелите си коси пред огледалото...