За да намирате език с детето си, не игнорирайте оплакванията му с репликите: "Ти вече си голям”, "Ти вече си ученик”. Опазете доверието му към вас като най-близък човек, който го разбира и обича, независимо дали е отличник, например. Интересувайте се за новите приятели в класа. Какви са техните интереси и какво спортуват. Постарайте се да се запознаете с тях и родителите им.

Когато след училище детето лесно изпада в лошо настроение, не бързайте, да го наречете трудно или лошо дете. Старайте се да му отделите повече време, като седнете до него и го изслушате. Говорете за емоциите открито. Обяснете му, че и другите хора изпитват гняв по някога, но нека от изразяването му да не пострадат други деца. Говорете на децата си тихо, бавно с разбиране.

Изразената родителска любов към детето върши чудеса без да се налага да употрябавате физическа сила. Преди да решите да го накажете, помислете дали вашето дете действително е виновно за негативизма си. Намалете претенциите си към него и по-често му казвайте, че го обичате. Научете го да ви разказва и веселите случки от своя ден в училище.

Децата обичат да имат режим, който да спазват, защото така се чувстват по-сигурни. Научете ги да се занимава и да играят самостоятелно, макар и за кратно време. Така ще им помогнете за по-бърза и лесна адаптация към училищните ангажименти.

Снимка:Thinkstock/Getty Images