Антония Йорданова е креативен директор и собственик на бранда Knapp. Повечето от вас я познават от минутите за мода в предаването "Преди обед". А ние имаме щастието да работим с нея. Антония е безкомпромисна както в стила, така и във взаимоотношенията си - пряма, открита и винаги готова да отстоява мнението си. Поканихме я в "Рецепта за Коледа" за да сподели малко повече за семейството си и за да открием, че тя всъщност умее да създава изкуство и в кухнята.
Каква е Коледата на Антония и нейното семейство – като дете и днес?
Като малка имах много хубави Коледи, защото като единствено дете се радвах на много внимание и на коледно настроение, което създавах сама на 24.12, когато по традиция се подреждаше елхата. Винаги съм имала отношение към украсата, освен това обичах “правилото” всяка година да се добавя по една нова играчка. Шест от най-детските ми години (от 6 до 12 г.) живяхме в Бейрут и това бяха едни дъждовни и топли празници, когато с любопитство и малко разочарование открих, че има и изкуствени коледни дръвчета и замених аромата на истинско коледно дръвче с този на цитруси, жасмин и море.
Написа ли писмо до Дядо Коледа и какво си пожела?
Да, помолих го за повече нормалност в живота ми и в глобален аспект. Мисля, че желанието на хората да се налагат, да са нетолерантни и да избягват да носят отговорност, да бягат от реалността - всичко това ме отчайва жестоко!
Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Все още нямам представа каква ще бъде тази Коледа. Нямам очаквания, нямам и кой знае какви планове.
Сложи ли украса по-рано тази година?
Не, не обичам да я правя твърде рано. Но за разлика от миналата, имам желание и настроение за такава. Поръчах онлайн някои красиви играчки, които иначе не мога да открия тук, което е показателно за настроението ми.
Имате ли си семейна коледна традиция?
Когато бях малка и в България, традицията повеляваше да се съберем у баба - мама имаше две сестри, или посещавахме единия брат на татко, който е от Плевен. Тогава имах повече празници от тези многолюдните и с голямо присъствие. С надеждата да не натъжа някого, на 20 загубих майка си и от тогава всяка Коледа е различна и не по план. Преди 5 години си отиде и татко и оттогава моите приятели са моето семейство, което винаги предвещава различна Коледа. Много съм благодарна, че имам хора, които са до мен вече 20, а някои и 30 години или повече.
Любимата за теб рецепта за Бъдни вечер или за Коледа?
Много обичам да готвя и съм човек на експеримента! Бъдни вечер е малко мъчителна за мен, защото съм изключително месоядна. Безкрайно обаче обичам да правя торти и сладкиши и Коледа е чудесен повод да приготвя нещо, за което не винаги намирам време. Една от най-близките ми приятелки вчера ми донесе да опитам от нейния първи торта експеримент - египетска торта! Зашеметяващо вкусна - тотална експлозия от вкусове, а и очевидно времеемка и изискваща и енергия и средства, затова веднага ми се прииска да се впусна в този опит!
Ще я споделиш ли с нас?
В интернет ще я намерите - нито е тайна и от тефтера на баба, нито ще се преструвам, че е някаква много необичайна история - просто изключителна находка - вкусна и многослойна торта с карамел, ядки и два вида крем, което за мен е предпоставка много да ми хареса - и за приготвяне и за хапване!
Необходими продукти
за блатовете:
120 г печени цели лешници (без сол)
6 белтъка
6 с. л. захар
2 с. л. брашно
1 щипка сол
за ваниловия крем:
8 жълтъка
450 мл прясно мляко
170 г краве масло (меко)
160 г захар
2 с. л. царевично нишесте
1 шушулка ванилия
за сметановия крем:
250 мл животинска сметана
240 г захар
160 г печени белени лешници (без сол)
Начин на приготвяне:
- Белтъците се разбиват с щипка сол на пяна. Добавя се захарта и се разбиват с миксер на сняг.
- Към тях се прибавят накълцаните лешници и брашното.
- Сместа се разпределя в 3 форми за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 10–12 минути. Охлаждат се.
- Малка част от млякото за ваниловия крем се заделя, а останалото се загрява със захарта и разделената на две шушулка ванилия.
- Жълтъците се разбъркват със заделеното студеното мляко и с нишестето. Към тях малко по малко се налива топлото мляко. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Шушулките от ванилията се отстраняват, а кремът се охлажда.
- Около 40 г от захарта за сметановия крем се заделят, а останалата се карамелизира на умерен огън.
- Готовият карамел се излива върху силиконов килим и се оставя да се охлади.
- Сметаната се разбива с останалата захар, докато стане пухкава.
- Карамелът и ядките се натрошават с точилка. Част от тях се заделя за украса.
- Разбитата сметана се разбърква с останалите ядки и карамел.
- Ваниловият крем се разбива с миксер и малко по малко се добавя маслото.
- Тортата се сглобява върху основа с помощта на пръстен, като се редят блат, ванилов крем, сметанов крем, отново блат и така, докато свършат продуктите.
- Завършва се със сметанов крем. Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа.
- След това се поръсва със заделените ядки и карамел и се сервира.