Яйцето, казва баща ми, е една от най-евтините храни. И като повечето родители е прав. Най-ценната хранителна част на яйцето е жълтъкът. В него се съдържат витамините А, D, E и С. С най-голямо хранително значение от белтъчните вещества в белтъка са вителинът (80%) и ливетинът.
Обикновено приготвяме яйцата пържени, варени или влизат в състава на тесто за сладки.
Искате ли малко разнообразие? Лесно е.
Имате нужда само от формичка, в случая сърце. Поставете я в нагорещен тиган и чукнете яйцето в нея. Когато я купувате, внимавайте да е от незалепващ материал. В противен случай яйцето ще залепва по нея и трудно ще се оформи.
Препечена филийка, масло и яйце е чудесен старт на деня.
Ако приготвяте палачинки, може със същата формичка първо да изрежете готовата палачинка, а след това върху нея да поставите изпърженото яйце. Ефектно е, нали?
С формичка изрежете сърце във филийка хляб. Разбийте яйцето с малко сол. Загрейте тигана и сложете филийката хляб в него. В оформената сърцевидна дупка излейте разбитото яйце и изпържете. Останалото хлебно сърце може да намажете с масло и да поднесете с кашкавал или сирене.
Ако трябва да предложите закуската на мъж, той със сигурност ще иска и месце. Ето лесен вариант за комбинация на яйце с кренвирш. Разцепете кренвирша по дължина и съединете двата му края с клечка за зъби. Така от тях ще оформите сърце. Сложете ги в сгорещен тиган и чукнете яйцата, за да се изпържат.
Хайде сега да похапнем!
-
Ивет Лалова запозна бебето с кучето - и разкри как преминава майчинството й (СНИМКИ + ВИДЕО)
-
Стефания Колева за новия им спектакъл с Деян Ангелов: Аз съм гадателка (ВИДЕО)
-
Лица на bTV участваха в наградите Golden Apple Awards (СНИМКИ + ВИДЕО)
-
Ето колко сценични костюми са сменили участниците в „Dancing Stars“ досега (СНИМКИ + ВИДЕО)