На Лазаровден (съботата преди Великден) трапезата е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки.

Такива са баницата с лапад, лазарските "плитки", зелените салати, сладките фурми и вареното жито.

Безмесно пролетно меню, съставено от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати са чудесен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница (неделята преди Великден) е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. 

Снимка: Аз, репортерът

Да започнем с любимата ни ПОСТНА СУПА ОТ КОПРИВА.

Едно нежно и леко блюдо, което ще ни дари не само с наслада, но и със здраве и младост. 

Снимка: iStock

Традиционно ястие на Лазаровден е и БАНИЦАТА С ЛАПАД.

"Всички зелении може да се почистят, нарежат и приберат във фризера. Вариант е преди това да се задушат в малко мазнина. По този начин свиват обема си и и ще сте икономични откъм пространство. Когато ги извадите за готвене, може да имат малко повече водно съдържание. Тогава просто ги сгответе така, че да го изпарите. Аз правя хубава баница със зелен микс“ - това съветва Десислава Димитрова, оцент по ботаника, работи в Института по биоразнообразие на БАН и е консултант в Slow food България

Баницата с лапад е обсебваща магия за мало и голямо.

Запознайте се с рецептата тук.  

 

По стар български обичай на Лазаровден, известен още и като Лазарова Задушница, домакините приготвят варено жито, което раздават в памет на покойниците, както и за здраве и берекет. Вижте рецепта на следващата страница >>

Един великолепен ЖИТЕН ДЕСЕРТ С МЕД е чудесен начин да почетем древната традиция: 

Можем ли да говорим за Лазаровден и Цветница, без да включим в менюто прочутите "ЛАЗАРСКИ ПЛИТКИ".

Лесни и бързи за приготвяне постни хлебчета, с които домакините посрещали в дома си лазарките: 

Снимка: Аз, репортерът

Както вече знаем, на Цветница е разрешено похапването на риба.

По този повод ви поднасяме рецептата за едно семпло, но вкусно рибно ястие - ГЛАЗИРАНА СКУМРИЯ С ЯБЪЛКИ. Филетата прясна скумрия се приготвят за минути и имат невероятен вкус, който контрастира с вишневото сладко и десертните ябълки.