На 21 май, в края на пролетта е един от най-красивите празници, отбелязващи силата на имената Константин и Елена, както и красотата на огъня.

На днешния ден имен ден празнуват Константин, Елена и техните производни - Коста, Костадин, Кочо, Костадина, Костанца, Кунка, Еленко, Еленица, Елинка, Елин, Елчо, Илона, Лена, Ленчо, Таки, Тино и др.

КАКВИ СА ОБИЧАИТЕ НА СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

На днешния ден се правят различни обредни практики, свързани с плодородие и здраве в бъдеще. За празника на св. Константин и Елена огънят е особено важен – от паленето на свещ в църквата до жаравата, върху която танцуват нестинарите.

Снимка: iStock

Правят се големи курбани. Печеното месо се поставя на трапеза, за да могат повече хора да вземат от него. Трапезата е обща, но от храната може и да се раздава. На курбана се събира цялото село, а имениците посрещат гости.

Снимка: Istock.com

РИТУАЛИ ЗА ПРАЗНИКА

В миналото на този празник ритуално са се почиствали изворите, за да се пие чиста и сладка вода, и са се връзвали люлки, на които се люлеят момците и момите, като символ на преходност. 

Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.

Един от важните ритуали на този ден е танцът върху жарава.

Нестинарите (от гр. език естия - огнище) са приемани за посредници между висшето и низшето, между небето и земята. Те са символичната връзка на хората с древните божества и огъня, който е закрилник на дома. Когато нестинарският танц приключи, всеки смелчага може да мине по жаравата. Ако носиш вярата в сърцето си – стъпалата ти няма да изгорят.

Следва обредно хоро. Този, който го води, носи икона.

Снимка: iStock