.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да се предпазим от алергични реакции към слънцето

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Да направим кожата по-устойчива на UV-лъчите, да използваме фотозащитни продукти и още

Слънчевата алергия в днешни дни се среща при 15% от активно плажуващите хора. Проявява се със силно сърбящ обрив по кожата, изложена на слънце продължително време, по ръцете, краката и гръдния кош. При децата най-често промените се забелязват в областта на лицето.

Срещу сърбящия обрив може да се използват успокояващи лосиони (апресолей) или стероидни кремове. Друг метод за облекчаване на симптомите е изстудяването с лед, увит в кърпа.

Понякога хора получават слънчева алергия, защото са приемали някакви лекарства преди отиването на море, които правят кожата чувствителна. 

Кожната реакция обикновено се задържа 2-3 дни и постепенно изчезва от само себе си, но човек през това време стои на сянка, излиза с дрехи навън и страда от общ дискомфорт.

Начини за предпазване от алергични реакции към слънцето 

Първото нещо е да подготвим кожата преди отиване на море или на планина през лятото. Подготовката на кожата може да се направи с няколко предварителни слънчеви бани. Така се изгражда търпимост към слънчевата светлина на кожата.

Използване на качествени слънцезащитни продукти с висок фактор на всеки 2 часа на плажа е от ключово значение за предотвратяване на слънчевата алергия, а често и за облекчаване на симптомите.

Важно е да се носи подходящо облекло – удобни дрехи с дълги ръкави и крачоли, дълги поли и рокли. Шапката с периферия върши чудесна защита на лицето, врата и раменете.

Още по темата може да чуете от аудиозаписа на разтговора ни с радиожурналиста Светослав Николов, публикуван в началото.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите