Всяка година на 13 май любителите на коктейли в цял свят празнуват раждането на миксираните напитки. Тази дата не е избрана случайно. 

През 1806 година, за пръв път в историята, е публикувана дефиницията на думата „коктейл“ в американски вестник, маркирайки началото на нова ера в света на алкохолните напитки. Коктейлите имат особено място в културата и историята, и не е изненада, че им е посветен цял ден в световния празничен календар.

През последните две десетилетия коктейлната култура преживява истински ренесанс, превръщайки се в култова част от социалния живот. Те не са просто напитки, а представляват изтънчено съчетание на изкуство, естетика и уникални вкусови усещания. 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

Смесването на алкохол с плодове и билки е познато от древността, вероятно още от създаването на спиртните напитки. Според някои изследвания, тази практика датира от поне 10 000 години, когато ароматни билки са добавяни към бирата, а виното е сервирано, напоено с мащерка.

С появата на захарта в Европа през Средновековието започва нова ера в смесването на напитки. Богатите хора започват да подправят своя ейл (тип бира, която ферментира при по-високи температури) със захар и подправки, внесени от Близкия изток. Захарта не само подобрява вкуса, но и допринася за по-добро съхранение на напитките, като стимулира развитието на нови и по-сложни рецепти. Тази иновация в смесването на различни спиртни съставки поставя основите на съвременната коктейлна култура, която комбинира изтънченост и разнообразие в алкохолните напитки.

ОТ КЪДЕ ИДВА КОКТЕЙЛЪТ?

Произходът на думата „коктейл“ е обект на множество спорове и различни теории. Първото ѝ писмено споменаване на се появява през 1803 г. в американското издание The Farmers Cabinet. Три години по-късно, на 13 май 1806 г., The Balance and Columbian Repository в Хъдсън, Ню Йорк, публикува първата дефиниция на коктейла като алкохолна напитка. 

Според нея традиционните съставки в него включват спиртни напитки, захар, вода и екстракти от различни билки и подправки. През XIX век обаче дефиницията еволюира, включвайки и добавянето на ликьори.

През 1862 г. Джери Томас публикува първия наръчник за бармани, наречен „Как да смесваме напитки“, който съдържа 10 рецепти за коктейли. Той се смята за  основополагащ за развитието на коктейлната култура, като ги утвърждава като съвременна и изтънчена форма на алкохолно изкуство.

КОИ СА НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ КОКТЕЙЛИ В СВЕТА?