Изкуството да се забъркват коктейли съществува от 19-и век и се е развило най-много през първата половина на 20-и, затова повечето от коктейлите, кръстени на известни хора, носят имената на по-съвременни личности. Едно голямо изключение е италианската класика в коктейлите "Белини".
Джовани Белини е италиански художник, основател на Венецианската школа по живопис. Художникът е роден през 1430 г. и е починал през 1516 г. така че никога през живота си не само не е пил коктейл, но не е бил дори запознат с концепцията. Въпреки това една негова картина вдъхновява създателя на напитката да ѝ даде името на художника.
Коктейл "Белини" е миксиран за първи път някъде между 1934 г. и 1948 г. от главния барман на Хари’с бар във Венеция Джузепе Чиприани. Мекият прасковен цвят на коктейла много прилича на тогата на светец от картина на Джовани Белини, закачена на стената в бара. Затова Чиприани решава да посвети коктейла на художника и го кръщава "Белини".
Успехът му е мигновен и това се дължи не само на факта, че можеш да изпиеш повече от един без традиционното за коктейлите замайване. По-късно френски предприемач решава да положите основите на износа на бели праскови от Венеция за Ню Йорк, което допринася за популяризирането на напитката в САЩ, а от там и по целия свят.
Съставки
- 1 бр. Праскови
- няколко капки Лимонов сок
- 2 бр. коктейлни череши
- 300 мл Шампанско
Начин на приготвяне
1.Прасковата се пюрира и се разпределя в чаши за шампанско.
2.Пюрето се поръсва с капки лимонов сок и чашата се допълва с ледено студено шампанско.
3.Напитката се гарнира с коктейлна черешка.