Изкуството да се забъркват коктейли съществува от 19-и век и се е развило най-много през първата половина на 20-и, затова повечето от коктейлите, кръстени на известни хора, носят имената на по-съвременни личности. Едно голямо изключение е италианската класика в коктейлите "Белини".

Снимка: Getty Images

Джовани Белини е италиански художник, основател на Венецианската школа по живопис. Художникът е роден през 1430 г. и е починал през 1516 г. така че никога през живота си не само не е пил коктейл, но не е бил дори запознат с концепцията. Въпреки това една негова картина вдъхновява създателя на напитката да ѝ даде името на художника.

Снимка: Getty Images

Коктейл "Белини" е миксиран за първи път някъде между 1934 г. и 1948 г. от главния барман на Хари’с бар във Венеция Джузепе Чиприани. Мекият прасковен цвят на коктейла много прилича на тогата на светец от картина на Джовани Белини, закачена на стената в бара. Затова Чиприани решава да посвети коктейла на художника и го кръщава "Белини".

Снимка: Getty Images

Успехът му е мигновен и това се дължи не само на факта, че можеш да изпиеш повече от един без традиционното за коктейлите замайване. По-късно френски предприемач решава да положите основите на износа на бели праскови от Венеция за Ню Йорк, което допринася за популяризирането на напитката в САЩ, а от там и по целия свят.

Съставки

  • 1 бр. Праскови
  • няколко капки Лимонов сок
  • 2 бр. коктейлни череши
  • 300 мл Шампанско

Начин на приготвяне

1.Прасковата се пюрира и се разпределя в чаши за шампанско.

2.Пюрето се поръсва с капки лимонов сок и чашата се допълва с ледено студено шампанско.

3.Напитката се гарнира с коктейлна черешка.

  • Специалната Маргарита с ликьор от пъпеш на Елени от MasterChef
  • Как Петя Карабойчева от MasterChef приготвя любимия си коктейл “Bloody Mary”
  • Две е повече от едно: фреш от диня и джин с босилек - коктейлите на Румяна Босева - Лулу
  • Върджин Пина колада от артистичната Неда Соколовска  
  • Коктейлите по време на Сухия режим в САЩ - история и рецепти
  • Виетнамката Куин Чан лови риба в село Хайредин и приготвя коктейл със сок от бъз
  • Голяма забава с любимия коктейл "Skinny Bitch" на Евелин Малезанова
  • "Мисис България Европа" 2017 Анна Стефанова обожава тихите местенца на морето и коктейл с лайм
  • Сангрия е лятната „награда” на Ромина Тасевска (+ бонус рецепта)
  • Дара Екимова се разхлажда с ягодово мохито, но без алкохол
  • Парти презареждане с протеиновите смутита на Виктория Тодорова - Тория
  • Сияна Йорданова обожава леден мурсалски чай с джин и нектарини. Споделя и рецептата
  • Джери Томас - бащата на миксологията и модерното правене на коктейли
  • Какво издава за теб твоята лятна напитка? Виж кой спечели наградите
  • ИГРА: Попълни нашия тест, спечели уникално българско малиново вино
  • Благият „Пинки Джин“ на Благомира от Spring Lady
  • Най-добрата ни футболистка Евдокия Попадинова разхлажда лятото с "Шърли Темпъл"
  • Споделено лято в две чаши - Аперол шприц и Джин тоник от beauty блогъра Роси Димитрова
  • Хемингуей Дайкири – каква е връзката между коктейла и легендарния писател
  • Непосилната лекота на смутито от Лили Гелева