Знаете стария виц за пернишкия бейлис, който бил ракия с боза, и пернишкото Блъди Мери, което било ракия с лютеница. Е, днес решихме да излезем от тясната рамка на миньорския град и да издигнем нещата до национално ниво.

Блъди Мери – Всичката Мара втасала
Любим коктейл на хората, които зарязват всички ангажименти и грижи, за да смесят водка и доматен сок.

Мохито – Мухито
Ром, лед, листа мента и лимон, докато станеш като муха без глава. Все пак трябва да се отпразнува отмяната на идеята първият ден от болничните да не се плаща!

Куба либре – Пуцай, куме!
Бял ром, кока-кола и лайм, докато изпаднеш в революционно настроение, но не за освобождението на някоя държава, а в непретенциозен битово-сватбарски план.

Пиня колада – Напиням колата
Бял ром, кокосово мляко и сок от ананас, докато ти стане толкова леко и безгрижно все едно магистрала „Хемус“ е завършена (да, знаем, че е прекалено смела мечта), а ти летиш по нея с двеста.

Текила Сънрайз – Три кила и сън от раз
В три литра бира се слага малко текила, портокалов сок и гренадин. Украсата не е с черешка, а с няколко резенчета луканка. Пие се до заспиване.

Дайкири – Де е Киро на кирия
Вероятно най-българският коктейл, който смело разобличава голямото разхищение на продукти по баровете в името на една прекомерна сложност и претруфена украса. Вместо скъп бял ром, сок от лайм и захарен сироп Де е Киро на кирия съдържа единствено домашна ракия собствено производство, украсена с кисела краставичка, също от собствената продукция.

Маргарита – Магарето рита
Текила, лимонов сок, сол и трипъл сек, докато усетиш как магарето в главата ти рита и иска да излезе на свобода.

Секс на плажа – Секс на къра
Пак е с водка, но вместо лигавщини като малинов ликьор, пъпешов ликьор и сок от ананас, се слага люта чушка и сок от джанки.

Отвертка – Бормашина
Да си махнеш главата с Отвертка е бавно и скучно, за аматьори. Българските професионалисти работят с Бормашина. Водка, портокалов сок и няколко капки от лимон, докато и съседите през три етажа разберат, че купонът у вас е на големи обороти. В някои региони на страната този коктейл се казва Ъглошлайф. Използва се и по-свойското Флекс, но това са детайли.

Манхатън – Лозенец
Уточняваме, че това е типично софийски коктейл, защото в Стара Загора например Лозенец е името на ромската махала и няма нужната елитарна конотация. Уиски, вермут и ангостура битер се пият, докато човек си признае, че в София почти няма кореняци. Все пак преди 100 години градът е бил 10 пъти по-малък и повечето му жители са дошли от провинцията.

Джин Физ – Фъш-фъш
Коктейлът е популярен в Банкя и във всички дамски фризьорски салони, където жените правят фъш-фъш. Джин, лимонов сок и газирана вода се пият, докато на останалите от компанията им се изправи косата.

Бял руснак – Черен Петър
Ликьор с кафе, водка, индийско орехче и прясно мляко се пият, докато ти се прииска да се качиш на покрива и да изчистиш всички комини. Истински Черен Петър! 

Падате ли си по коктейлите?