Вероятно сте забелязали, че някои видове алкохол ви причиняват по-тежък махмурлук от други. Разбира се, количеството е от решаващо значение, но тук говорим за разликите в симптомите при еднакви дози.
Оказва се, че махмурлукът зависи много от т.нар. конгенери. Това са добавки, които придават на питието допълнителен цвят и вкус. Те са в много по-голямо количество в тъмните алкохоли като червено вино, уиски, коняк, тъмна бира и др. Ако изпиете същото количество от прозрачни или по-светли питиета като джин, водка, узо или светла бира, ще имате по-малко проблеми на следващия ден.
Коварното шампанско
Всеки знае, че шампанското „хваща“ доста бързо. Въглеродният диоксид в мехурчетата спомага за усвояването на алкохола и в първите 20 минути пиещият има по-високо ниво на алкохол в кръвта спрямо другите напитки. Точно затова шампанското или коктейли с негово участие се предлагат като т.нар. welcome drinks – целта е гостите на дадено събитие или парти бързо да се отпуснат.
Но дали шампанското води и до по-тежък махмурлук? За съжаление, да. Причината отново е в бързото усвояване на алкохола.
Има ли лек срещу махмурлука?
За жалост, не. Просто трябва да се пие умерено и да се поема много вода, защото всички беди идват от дехидратацията, ниската кръвна захар и храносмилателните проблеми, които големите количества алкохол предизвикват.