Сладко и вкусно ни е да отпиваме на бавни глътки от любимия коктейл по всяко време, но най-вече, когато е горещо лято. А замисляли ли сте се някога откъде произхождат и каква е историята на най-известните алкохолно-плодови напитки, и каква е причината някои от тях да са дали имената на класически филми като "Коктейл" с Том Круз и екшън-трилъра "Текила Сънрайз"? И каква е историята на любимия на Кари Брадшоу ("Сексът и градът") "Космополитан"? Решили сме през целия август месец да ви запознаваме с предпочитаните от известните български дами летни напитки, но сега, без много приказки, ви предлагаме сами да отпиете от сладко-алкохолната история на любимите ни женските коктейли за всички времена. 

„Манхатън”

Истинска класика сред коктейлите, много лесна за приготвяне. Обичана е еднакво и от мъжете, и от жените. Както за повечето коктейли, така и за „Манхатън“ е много трудно да се определи кой първи е разлял и смесил съставките. Според най-популярната версия питието се родило по време на събиране, организирано от майката на Уинстън Чърчил. Както можете да се досетите, мястото било бар на едноименния остров в центъра на Ню Йорк. Партито било организирано в чест на кандидат-президента Самуел Тилдън, който не успял да спечели изборите, но затова пък напитката станала много известна. Всички присъстващи започнали да поръчват от същото. И така рецептата си дошла с името на заведението, в което била създадена - „Манхатън Клуб“.

Снимка: iStock

25 мл червен вермут
няколко капки ангостура битер
50 мл бърбън

Разбъркайте уиски и вермут в охладена коктейлна чаша (не в шейкър).
Прибавете ангостурата и кубчета лед и разбъркайте отново.
Гарнирайте с коктейлна череша

„Космополитан“

Безспорно коктейлът става световноизвестен и предпочитан от много жени след излъчването на първите серии на сериала „Сексът и градът“ през 90-те години на миналия век. Той става любимо питие не само на главната героиня Кари Брадшоу. Неговата история все пак е малко по-стара. Версиите са, че през 1970 година различни бармани измислили напитката независимо един от друг. Това, което е сигурно обаче е, че „Космополитан“ идва от Америка и става най-популярния мартини коктейл след оригиналното сухо мартини. 

Снимка: iStock

30 мл водка
15 мл ликьор Трипъл Сек
30 мл сок от червена боровинка
10 мл сок от лайм
3 гр туист лимон

Напълнете висока чаша с лед и налейте всички съставки. Разбъркайте внимателно с лъжица с дълга дръжка, така че да не разтрошите леда и прецедете течността в изстудена коктейлна чаша тип мартини.

„Мохито”

Предполага се, че името на напитката идва от африканската дума „mojo”, което означава да направиш малко магия. Но Африка съвсем не може да претендира за родина на популярния коктейл. Това право принадлежи на Куба, където твърдят, че освежаващата напитка е измислена от роби, които обработвали площи, засадени със захарна тръстика около 1800 г.

Според друга популярна версия, създателят на коктейла е английският пират сър Ричард Дрейк. Неговата първоначална версия на алкохолното питие била направена с примитивна версия на рома, смесена с малко захар, лайм и мента. Предполага се, че именно пиратският кораб на Дрейк донесъл напитката в Куба по време на експедиция с цел плячкосване. И първоначално тя се консумирала с медицински цели, след което се превърнала в един от най-известните и поръчвани коктейли.

Снимка: iStock

30 мл бял ром
10 пресни листа от мента
2 с.л. бяла захар
половин лайм
100 мл газирана вода
1 чаша лед

Сложете щедро количество мента и 3 парченца от лайма на дъното на висока чаша за мохито или в шейкър. Ако ползвате обикновена бяла захар, добавете и нея и намачкайте всичко старателно с помощта на „чукало”. Когато всичко е добре миксирано, сложете лед до ръба на чашата. Добавете рома и напълнете остатъка от чашата със сода, разбъркайте внимателно и добавете няколко листенца свежа мента.

„Маргарита”

И тук историята не е единодушна кой точно е сътворил оригиналната „Маргарита“. Родината й обаче със сигурност е известна – Мексико. Един от най-разпространените варианти е, че коктейлът е измислен от Карлос Херера през 1938 година. Според легендата Херера трябвало да ипровизира и за една от клиентките, Марджъри Кинг трябвало да измисли нещо различно, тъй като тя била алергична към всичко видове твърд алкохол, с изключение на текилата. Той омекотил твърдия й вкус с няколко освежаващи съставки. Така се родил един от популярните женски коктейли „Маргарита“.

Снимка: iStock

40 мл текила
20 мл коантро
20 мл сок от лайм
1 шепа натрошен лед

Ледът се поставя в шейкър и се добавят текилата, коантрото, сокът от лайм и се разбиват енергично. Ръбът на коктейлна чаша се натрива с парче лайм и се потапя в чиния пълна с морска сол, за да се образува красив бял ръб от сол. Коктейлът се налива в така приготвената чаша и се гарнира с резен лайм.

„Пиня Колада”

Най-правдоподобната история за раждането на коктейла датира от 15 август 1954 година. Служителите в бар на един от хотелите в Сан Хуан, Пуерто Рико бил предизвикан да създаде нова напитка, която да отговори на претенциозните очаквания на клиентелата. Служителят се казвал Рамон Мареро, който след 3 месеца бъркане, смесване и експериментиране най-после създал първоначалния и оригинален вариант на „Пина Колада“.

Снимка: iStock

1 шепа лед
30 мл бял ром
30 мл тъмен ром
60 мл сок от ананас
1 бр. коктейлни череши
1 резен ананас

Първите пет съставки се поставят в блендер и се разбиват до гладка смес. Сместа се изсипва във висока чаша и се гарнира с резен ананас и коктейлна череша.

И не забравяйте, че през целия август ще ви запознаваме с предпочитаните от известните български дами летни напитки. Започваме с любимата ни V-водеща от "Гласът на България" - винаги усмихнатата Алекс Петканова.