Облечете се в най-доброто оранжево, което имате в гардероба си! 4 април е международен ден на морковите.
Никога не оставайте без пакет моркови в хладилника, защото този зеленчук е не само здравословен, а и изключително достъпен и с дълъг срок на годност.
История на международния ден на морковите
Първото годишно честване на морковите се състои през 2003 г., като тогава се отбелязва като основна съставка на салатата. Към днешна дата Денят на морковите се отбелязва във Франция, Италия, Швеция, Русия, Австралия, Япония и Обединеното кралство.
Интересен факт е, че зелената част на моркова – дръжката му, която израства от почвата, е също толкова годна за консумация. 85% от морковите, които гражданите на САЩ предлагат в магазините си се произвеждат в Калифорния.
Морковите са сред малкото зеленчуци, които се консумират заради своя корен, подобно на картофите, ряпата, репичките и цвеклото. Традиционният нюанс на този зеленчук е наситено оранжев с жълти оттенъци, но въпреки това се срещат много различни варианти на цвета, включително лилави, червени и бледожълти итерации.
Морковите могат да се съхраняват по-дълго в сравнение с други зеленчуци, затова често присъстват в ястия за всички сезони – от пролетта до есента и зимата. Морковите са и сред зеленчуците, които могат да се консумират сурови и пресни, като за приготвянето им е необходимо само леко измиване под хладка вода. Морковите могат да се поднасят като сладко лакомство в морковена торта или като солена добавка към меса като сьомга и пилешко.
Как да отбележите международния ден на морковите?
Независимо дали освежават зимните ни супи или допълват глазурата от крема сирене в тортите ни, морковите винаги са предпочитани за приготвянето на различни вкусотии. Ето 3 рецепти с моркови:
Студена морковена супа
Необходими съставки:
- 6 големи моркова, обелени и нарязани
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 1 чаша обикновено гръцко кисело мляко
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресни билки за украса (например магданоз или копър)
Начин на приготвяне:
Предварително нагрейте зехтин на средна температура. Добавете нарязания лук и счукания чесън. Прибавете морковите. Изсипете зеленчуковия бульон в тенджерата с морковите и лука. Оставете да заври, след което намалете температурата на котлона и оставете да къкри за 15-20 минути или докато морковите омекнат.
С помощта на блендер пасирайте супата до гладка смес. Бъдете внимателни, когато пасирате горещи течности. Оставете супата да се охлади до стайна температура, след което я прехвърлете в хладилника за поне 1 час или докато изстине напълно. В малка купа разбийте киселото мляко и лимоновия сок. Да ви е сладко!
Печени моркови на фурна
Необходими съставки:
- 1 килограм моркови, обелени и нарязани на пръчици или монети
- 2 с. л. зехтин
- 1-2 скилидки чесън, смлени
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресни билки, като мащерка, розмарин или магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. Обелете морковите и ги нарежете на пръчици или на монети. Поставете нарязаните моркови в голяма купа. Поръсете със зехтин и разбъркайте. Ако използвате смлян чесън, добавете го в купата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете овкусените моркови върху хартия за печене. Печете морковите в продължение на 20-25 минути или докато омекнат и започнат да се карамелизират по краищата. Вашата гарнитура или вкусно междинно хранене е готово!
Домашна морковена торта
Необходими съставки:
- 2 чаши брашно
- 1/2 чаша захар
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. л. смляна канела
- 1/2 ч. л. смляно индийско орехче
- 3 големи яйца
- 3/4 чаша растително масло
- 2 чаши настъргани моркови (около 3-4 средни моркови)
- 1/2 чаша натрошен ананас, отцеден
- 1/2 чаша нарязани орехи или пекани
- Глазура от крема сирене (купена от магазина или домашна)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175°C. Намазнете и поръсете с брашно форма за печене. В голяма купа разбъркайте брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче. Добавете яйцата и растителното масло към сухите съставки. Внимателно сложете настърганите моркови и натрошения ананас, докато се разпределят равномерно в тестото. По желание добавете ядки. Печете в предварително загрятата фурна за 30-35 минути. След като тортата се охлади напълно, се намазва с глазура от крема сирене. Нарежете и сервирайте вашата вкусна и лесна торта с моркови!