Портокалите, гроздето и морковите съдържат съединения за борба с рака, които много приличат на химичните молекули, използвани във вече одобрените лекарства.

Ново проучване установява, че от над 7900 молекули в плодовете и зеленчуците, 110 имат потенциала да се използват за лечение на туморни заболявания. Това се основава на сходството на молекулите със съединенията, открити във вече съществуващите противоракови лекарства.

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, наречени флавоноиди, които им придават цвят. Флавоноидите могат да помогнат за предотвратяване на развитието на рак чрез потискане на възпалението, контролиране на клетъчната репликация и дори предизвикване на туморно "самоубийство".

Изследователи от Имперския колеж Лондон се надяват, че един ден ще създадат "персонализирани паспорти за храна", които ще действат като "гастрономически лекарства", за да намалят риска от заболяване. Изследването е ръководено от д-р Кирил Веселков от отделението по хирургия и ракови заболявания в Имперския колеж.

Снимка: iStock

Консумирането на много плодове и зеленчуци може да бъде особено полезно, тъй като те са богати на антиоксиданти, борещи се с рака, коментират изследователите.

Портокалите са изключително богати на флавоноида дидимин, който се съдържа още в кориандъра и копъра, а в чая има много катехини и танини.

Вижте Топ 8 на плодовете и зеленчуците с най-силни противоракови свойства:

- Портокали

- Грозде

- Моркови

- Зеле

- Дива целина

- Кориандър

- Копър

- Чай

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".